A pörkölt – lényegében nemzeti eledelünk, szinte biztos, hogy legalább havonta készül egy-egy jókora adag a háztartásokban. Egy kis tarhonyával, vagy nokedlivel, a pincepörkölt pedig krumplival igazi finomság.
Ez az adag jókora mennyiség, nagyjából 20 főre elegendő.
Hozzávalók:
- 4 kg lapocka
- 1/2 kg sertészsír
- 60-80 dkg vöröshagyma
- 5 kg krumpli
- 5 dkg fűszerpaprika
- 1/4 kg zöldpaprika
- 1/4 kg paradicsom
- 1-2 babérlevél
- 1 teáskanálnyi őrölt bors
- 1 teáskanálnyi őrölt kömény
- 7 gerezd fokhagyma
- só ízlés szerint (átlagos adagja kiló húsonként 2 dkg)
- 2,5 dl vörösbor
A pincepörkölt elkészítése:
A húst megmossuk, aztán felkockázzuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, és szép üvegesre pároljuk.
Aztán ha lehúztuk a tűzről, akkor belekavarjuk a fűszerpaprikát, rádobjuk a húst, és kevergetjük, míg fehéres pörköt kap, aztán pedig felöntjük egy liter vízzel, hozzáadjuk a babérlevelet, és addig főzzük, míg már majdnem puha lesz.
Megmossuk a paprikákat, a paradicsomot, aztán megmossuk, megtisztítjuk a krumplit, és hozzáadjuk a már majdnem kész pörkölthöz. (3/4 főzésben)
Ekkor hozzáadjuk a köményt, a borsot, a fokhagymát, és ha még szükséges, akkor sót is teszünk hozzá.
Főzzük még nagyjából 1/2 órát, és hozzáöntjük a vörösbort. Ha felrottyan, utána már kész is.