A túró galuska elkészítési módja nagyrészt azonos a túrógombócéval, lényegében formája az, ami megkülönbözteti.
Elkészítése viszont ezáltal jóval gyorsabb.
Hozzávalók:
- 1/2 kg tehéntúró
- 1 csipet só
- 3 db tojás
- 15 dkg búzadara
- 2 evőkanál étolaj, vagy zsír
- 15 dkg zsemlemorzsa
Pillekönnyű túró galuska elkészítése:
A tojásokat jól kikeverjük, hozzáadva a csipet sót is. Nem kell habosítani, annyi a lényeg, hogy eltűnjön külön a sárgája és fehérje.
Ezután hozzáadjuk a túrót is. Ha a túró göbös, akkor előtte törjük át.
Nagyjából simára kikavarjuk, majd hozzácsurgatjuk kavargatva a búzadarát.
Letesszük legalább félórára pihenni, közben felrakunk egy nagyobb edényben vizet forrni.
A vizet enyhén sózzuk meg.
Elkészítjük a pirított zsemlemorzsát is, belőle egy réteget egy tálba szórunk – amibe majd a galuskákat szedjük.
Ha felforrt a víz, akkor a közepes hőfokra állítjuk a tűzhelyet, ne zubogjon a víz, és beleszaggatjuk a galuskák egy részét.
Néhány perc múlva a galuskák feljönnek a felszínre, 2-3 percig még főzzük csendesen, majd kiszedjük, rá a réteg zsemlemorzsára.
Hagyjuk pár percig hűlni, majd megszórjuk a tetejét is, és nagyon lazán átrázzuk az edényt.
A forró vízbe beleszaggatjuk a többi galuskát is, továbbiakban a készítése azonos.
Fogyaszthatjuk sósan, édesen, cukorral, édesítővel, tejföllel, vaníliás cukorral, ahogy csak szeretnénk.