A hókifli egy falatnyi apróság, amit tölthetünk bármivel szinte, csak annyira szilárd legyen, hogy bírja a sütést. A melegen porcukorba forgatott sütemény csak eteti és eteti magát.
Elkészítése egy pici türelmet igényel, viszont ha nekiszánjuk magunkat – viszonylag kis mennyiségből is jó pár kiflit készíthetünk – erre mondják, hogy rendkívül kiadós.
És nem csak kiadós, hanem jó, és változatos. Készíthetjük pusztán magában, csak a tésztájáért, aztán tölthetjük mákkal, dióval, sűrű lekvárral, marcipánnal, s ha van ötlet – jöhet még….
Pár órát rá kell szánni, de ha jókora mennyiséget készítünk, akkor a finomsággal akár néhány hétig elláthatjuk családunkat. Változatosan. Nem mellesleg a munkába bevonhatjuk a család gyermek tagjait is – esetleg a felnőttek egy részével kiegészítve.
A hókifli hozzávalói a következők:
- 50 dkg liszt,
- 20 dkg margarin vagy 15 dkg zsír,
- 1 dl tejföl,
- 1 kanál cukor,
- só,
- 2 dkg élesztő,
- kevés tej.
- Töltéshez:
- gesztenye,
- mák,
- dió,
- vagy
- sűrű lekvár
- marcipán, vagy ami eszünkbe jut, és töltésre alkalmasnak gondolunk.
- Szárazabb töltendő anyagok esetében tejjel és cukorral fel kell főzni az alapanyagot. (mák-dió)
- Porcukor a kifli forgatásához
A hókifli süti összeállítása a következő módon történik:
Az élesztőt a szokott módon kevés tejben megáztatjuk, a lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a cukrot, sót, a megkelt élesztőt.
Tejjel, tejföllel összeállítjuk és deszkán egy órát pihentetjük. Vagy 6 db cipót készítünk belőle, mindegyiket 2-3 mm vastagságú köralakra nyújtjuk, majd ezeket 8 fele daraboljuk, vagy 3 mm vékonyra kinyújtjuk,
nagy fánkszaggatóval karikákat vágunk, lekvárral, gesztenyével vagy máktöltelékkel megkenjük, kifliket formálunk belőle.
Megkenni nem kell.
160-180 fokos sütőben megsütjük és forrón vaníliás, vagy sima porcukorba forgatjuk. Pár perc alatt kész a sütés. Ez csak világosan finom.
Minél tovább áll, annál puhább lesz. 2-3 hétig simán eltartható.
Fotó: Pixabay