A pék fánk sütőben sül olaj nélkül – tehát előnye, hogy kevés zsiradékkal dolgozunk. Egy-két napig ugyanolyan finom, mint zsiradékban úszkált testvére, és lényegesen egyszerűbb így a sütése.
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 2,5 dl tej
- kis cukor a futtatáshoz
- 3 dkg élesztő
- 6 evőkanál kristálycukor
- csipet só
- 1 kanál rum
- 14 dkg vaj, vagy sütőmargarin
- 1 tojás – elhagyható
Pék fánk elkészítése:
Először felfuttatjuk az élesztő, a tejbe belemorzsoljuk, hozzáadunk egy pici lisztet, pici cukrot.
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a már felfutott élesztőt, a cukrot, sót, esetleg tojás, a vajat, és nagyon alaposan kikeverjük. Lehetőleg fakanállal dolgozzuk, így jobb lesz a végeredmény.
Akkor jó, ha a tészta fényes, hólyagos, és szálas.
Ekkor lerakjuk pihenni letakarva. Megvárjuk, míg duplájára kel.
Sütőt előmelegítjük 180 fokra.
Ekkor a tésztát lisztezett deszkára borítjuk, lazán kihúzzuk jó ujjnyi vastagra, és nagyobb pogácsaszaggatóval kiszúrjuk.
A maradékkal ugyanígy járunk el.
Sütőpapírral bélelt tepsiben sütjük meg, jó negyedóra alatt készül el. Úgy süssük, hogy a fánkok ne legyenek túl messze egymáshoz, mert úgy lesz szép az oldala.