A pásztortarhonya könnyen eltartható alapanyagokból készül. Tarhonya, kolbász, krumpli, s ráadásul bográcsban is jól elkészíthető.
Hozzávalók:
- 2-3 db vöröshagyma
- 1 kg burgonya
- 1 szál füstölt, szárazkolbász
- 1/1 kg tarhonya
- 3 vőkanál zsír, vagy olaj
- 2 teáskanál só
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- 1 mokkáskanál bors
- 1 zöldpaprika
- 1 kis paradicsom
Pásztortarhonya elkészítése:
A zöldpaprikát, és a paradicsomot felkockázzuk, félrerakjuk.
A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, a burgonyát megtisztítjuk, kockázzuk.
A kolbászról lehúzzuk a „bőrét”, majd felszeleteljük.
A zsiradékot felrakjuk forrósodni egy közepes lábasban, majd megpirítjuk rajta a tarhonyát, szép, zsemleszínűre.
Mikor majdnem jó, hozzáadjuk a felkockázott vöröshagymát. Átkavarjuk üvegesre dinszteljük vele.
Lehúzzuk, majd hozzáadjuk a fűszerpaprikát, sót, borsot, paradicsomot és paprikát. Átkavarjuk.
Hozzáadjuk még a burgonyát is, majd annyi vizet adunk hozzá, mint a tarhonya mennyisége, magassága. Megkeverjük, és addig főzzük fedő alatt, míg a tarhonya meg nem dagad, megpuhul.
Időnként kavarjuk meg.