A papsipka lényegében egy élesztő nélkül készült töltött batyu. Olyan, mint a túrós-, vagy almásbéles. Elkészítése rendkívül gyors, nem kell sokat bajlódni.
Hozzávalók:
- 1/4 kg liszt
- 12 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 tojásnak a sárgája
- 12 dkg hűtőből kivett margarin, vagy vaj
Töltelék:
- Bármi lehet, amit szeretünk, és sütéskor nem folyik ki.
Papsipka elkészítése:
A lisztet, a cukrot, és a vaníliáscukrot összekeverjük, adunk hozzá egy csipetnyi sót is.
A közepébe mélyedést alakítunk ki, mehet bele a tojássárgája, az apró darabokra felvagdosott zsiradék.
Az egészet lehetőleg egy késsel dolgozzuk el annyira, hogy utána már gyorsan összegyúrhassuk.
Ha elkészültünk vele, akkor a tésztát zacskóba rakjuk, vagy fóliába, és berakjuk nagyjából egy órára a hűtőbe. A lényeg, hogy lehüljön.
A sütőt közben előmelegítjük, az alacsony peremű tepsibe, vagy sütőlemezre sütőpapírt rakunk.
A tésztát lisztezett deszkán gyorsan elnyújtjuk 2-3 mm-es vastagságban, és 7-8 centi oldalú négyzeteket vágunk belőle.
Ezek közepébe rakjuk az általunk kiválasztott tölteléket – kemény lekvárt, vagy túrót, birsalmasajtot, vagy amit szeretnénk.
Négy sarkukat középen összecsípjük, így a végeredmény a papsapkához lesz hasonló.
Ha kisült megporcukrozzuk, de akár még melegen porcukorba is forgathatjuk.