A padlizsánkrémet, vinyetét nagyon sokan szeretik. Elkészítése kicsit aprólékos, viszony annyira finom és kiadós, hogy maximálisan kárpótol.
Hozzávalók:
- 1 kg sült padlizsán hús
- 2 db lilahagyma reszelve, vagy apróra vágva
- 10 gerezd fokhagyma
- 1-2 teáskanál só
- 1 teáskanál őrölt bors (vagy több)
- 40 dkg majonéz, vagy olívaolaj
Padlizsánkrém készítése:
Készítés előtt a padlizsán szárát levágjuk, hogy ne maradjon rajta semmi belőle, lila részét villával végig szurkáljuk.
A padlizsánt grillezzük, vagy sütőben megsütjük – sütőben szűk óra alatt sül meg 180 fokon, de ha így készítjük, akkor a rács alá feltétlen rakjunk egy tepsit.
Közben megtisztítjuk a hagymákat és nagyon apróra vágjuk, vagy lereszeljük a lila hagymát, a fokhagymát pedig áttörtjük.
Fontos, hogy csak műanyag eszközökkel dolgozzunk – műanyag kés, műanyag villa (vagy favilla) – így megelőzhetjük, hogy íze keserűvé válik.
A megsült padlizsánt hagyjuk kihűlni, utána kettévágjuk, kikaparjuk a magját, majd a belsejét egy tálba kaparjuk. Szintén mellőzve a fém eszközöket.
Összetörjük az egészet fakanállal, vagy más, fából készült eszközzel.
Hozzákavarjuk nagyon apránként az olajat, vagy majonézt, a sót, borsot, hagymákat, és jól kikeverjük.
Ezután lehűtjük, és másnap fogyasztjuk.
Finom citromosan is.