A pacsni egy régi péksütemény, egykor olcsósága miatt rendkívül kedvelt volt a diákság körében, mára hiánycikké vált, pedig egyedi ízével kifejezetten kellemes falatozni való.
Hozzávalók:
- 1/4 kg liszt
- 2,5 dl tej
- 5 dkg vaj
- 2,5 dkg élesztő, vagy 1 tasak szárított
- 1 teáskanál cukor
- 1 teáskanál só
- 2 teáskanál cukor
Pacsni elkészítése:
Az élesztőt a fele tejben, kis liszttel, egy kis cukorral felfuttatjuk.
A többi tejen melegítünk kicsit, de csak annyira, hogy felolvadjon a vaj benne, majd a cukrot hozzáadjuk és átkavarjuk.
Ezután a lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, majd az élesztőt, később – mikor meghűlt – a vajas tejet is.
Jó alaposan kidagasztjuk, majd lerakjuk kelni kb. félórára.
Ezután lisztezett deszkán darabokat szaggatunk le róla, lelapítjuk, majd olajjal átkenjük mindkét felületét.
Tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd lerakjuk a pacsnikat, és még félórát pihentetjük. A végé néhány helyen megszúrjuk.
Közben a sütőt előmelegítjük, és 180 fokon nagyjából negyedóra alatt megsütjük.
Mikor megsült, átkenjük forró tejjel.