Ostyatortát akkor készítünk, ha kevés idő van a sütögatésre, igazából sütés nélküli finomságot akarunk hirtelen összedobni. Bár itt is kell egy kis idő amiatt, hogy a dolgok összeérjenek.
Hozzávalók:
- 1 csomag ostyalap – téglalap forma, vagy kerek… lényegtelen.
- 5 db tojás
- 10 evőkanál cukor
- 2-3 evőkanál kakaópor
- 20 dkg vaj, vagy margarin
- tetejére amit szeretnénk.
Ostyatorta – töltött ostya elkészítése:
Első körben elkészítjük a krémet, lehetőleg gőz felett. Fővő víz fölé egy lábasban elkezdjük főzni először a tojásokat a cukorral, a kakaóval és a vaníliával. Mikor a cukor elolvadt, akkor levesszük a tűzhelyről, és gyakori kavargatással hűtsük. Mikor még langyos, hozzáadjuk a vajat is.
Ezzel el is készült a krémünk.
Lerakunk egy ostyalapot, majd mindegyik lapra nagyjából két evőkanálnyi krémet rakunk, elkenjük, majd mehet rá a következő lap.
Nem kell tocsogósnak lenni, mert nem az a lényege, hogy folyjon, csak hogy ízt adjon. Nem probléma, hogy látszanak az ostya kockái.
Tetejét is lekenjük vele, majd a tetejét megszórhatjuk amivel szeretnénk. Mehet rá őrölt dió, mogyoró, kókusz, vagy ha van más kedvencünk.
Nem árt néhány órára hűtőbe rakni, az ostyák átpuhulnak a krémtől.