Az ostoros rétes valójában nem is rétes, hanem kalács, hisz keltésztából készült. Viszont mivel vékony rétegekből áll, ezért valóban olyan rétegezett, mint egy valódi rétes. Tölthetjük kakaóval, de akár lekvárral is.
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 6 dkg étolaj, vagy zsír
- 3 evőkanál kristálycukor
- 2 vizespohárnyi langyos tej
- 3 dkg élesztő
- 1 csipetnyi só
Kakaós töltelékhez:
- 1/4 kg margarin vagy vaj
- 25 dkg kristálycukor
- 3 dkg kakaópor
- kenéshez 1 db tojás
Ostoros rétes elkészítése:
A lisztet egy tálba szitáljuk.
Hozzáadjuk az olajat, átmorzsoljuk, majd mehet bele a kristálycukor, a só a tej, és a liszttel összemorzsolt élesztő.
A hozzávalókat összekeverjük, majd bedagasztjuk a tésztát.
Konyhamelegen duplájára kelesztjük a tésztát.
Míg a tészta kel, addig elkészítjük a töltelékét.
A margarint a cukorral és a kakaóval nagyon alaposan kikeverjük.
A tésztát mikor megkelt, akkor lisztezett deszkára borítjuk, két darabra vágjuk, majd ezt a két darabot is egyenként háromra.
A töltelékhez való krémet is 6 részre osztjuk.
Három lapot vékonyra kinyújtunk, megkenjük egy-egy adag krémmel, majd mindhármat feltekerjük úgy, mintha bejglit készítenénk. Ha ezzel megvagyunk, akkor a három tésztarúdat hármas fonattá tekerjük.
Ezután a másik három lapot is kinyújtjuk, s ugyanígy járunk el a tésztákkal.
A két fonatot ezután szorosan egymás mellé rakjuk a tepsiben. Az a jó, ha csak felfelé növekedhet. Lekenjük tojással, majd kis pihenés után mehet be az előmelegített, 180 fokos sütőbe.
Előtte viszont vágjunk sekély csíkokat ferdén bele a tetején, így sokkal mutatósabb lesz.
A sütéshez 40 percre lesz szükség.