Az oroszkrém torta sokak kedvence, nem véletlenül – hisz ki nem szereti a tejszínes finomságokat…
Hozzávalók:
- 15 evőkanál liszt
- 15 evőkanál cukor
- 12 kanál jó meleg víz
- 6 db tojás
- 1 csomag sütőpor
Krémhez:
- 10 kanál cukor
- 1 liter 30 %-os habtejszín
- 6 tojás sárgája
- 1/2 liter tej
- 2 vaníliás cukor
- 10 dkg mazsola
- 1 kanál rumaroma
- 1 csomag zselatin
Oroszkrém torta elkészítése:
A lisztet leszitáljuk a sütőporral, hozzáadjuk a cukrot.
A tojásokat feltörjük, ketté választjuk, most a sárgájával dolgozunk.
A lisztes-cukros keverékhez hozzáadjuk a tojások sárgáját és a forró vizet, és nagyon jól kikeverjük, simára.
Ezután a fehérjékből kemény habot verünk, és a tojássárgás masszába keverjük óvatosan.
Sütőpapírral kibélelt, vagy rendesen vajjal kikent tortaformába öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben, nagyjából félóra alatt készre sütjük.
Elkészítjük a krémet.
A mazsolát beáztatjuk rumba, vagy rumaromába.
A tojássárgákat egy pohár tejjel és a cukorral összekeverjük, majd felfőzzük kevergetve. Ha felfőtt, utána lehúzzuk, majd hozzákeverjük a vaníliát.
A zselatint a megmaradt tejben felolvasztjuk, ha már sima, akkor a krémhez keverjük.
A tejszínt kemény habbá verjük, majd ha kihűlt a felfőzött krém, akkor hozzákeverjük.
Ha kihűlt a piskóta, akkor a formából kivesszük, három szeletre vágjuk, majd egyenként megkenjük őket a krémmel.
Mindegyik rétegre szórunk mazsolát is.
Az utolsó lapot ha rátettük, külsejét is bekenjük a maradék krémmel, majd megszórjuk szeletelt, picit átpirított mandulával.
De díszíthetjük tejszínhabbal is gazdagon.
Hűtőbe rakjuk pihenni, díszíthetjük még csokoládéval, kedvenc gyümölcsünkkel is, nem csak tejszínnel.