Az Orleans szelet alapvetően egyszerű sütemény, amit a csokoládé és a lekvár összhangja tesz igazán különlegessé.
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 1/2 csomag sütőpor
- 3 evőkanál kakaópor
- 1 db tojás
- 1 üveg sárgabarack lekvár
- 1 tábla étcsoki, vagy tortabevonó
- 1 evőkanál olaj
Orleans szelet elkészítése:
A lisztet a vajjal összemorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, és a tojással együtt összeállítjuk. Ha nem sikerül, pici tejfölt, vagy tejet adjunk hozzá, épp hogy összeálljon.
Ezután a tésztát három egyenlő részre osztjuk, és egy kisebb tepsi alján, melyre sütőpapírt rakunk – nagyjából 3 mm vékonyra nyújtva kisütjük.
180 fokra előmelegített sütőben pár perc alatt elkészül. Érdemes sütés előtt megszurkálni, hogy ne hólyagosodjon.
Mindhárom lappal így járunk el.
Ha kihűltek, akkor fellazított sárgabarack lekvárral megkenjük őket, egymásra rakjuk.
Tetejét mikróban, vagy gőzön felmelegített, lazított csokoládéval megkenjük. (egy kanál olajat keverünk bele a fénye miatt) Elsimítjuk, s hagyjuk megdermedni.
Vízbe mártott késsel szeleteljük, vékony szelet belőle a legmutatósabb.