Az ördögpirula a képviselőfánk tésztájából készül, csak itt nem sütőben, hanem zsiradékban sütjük. Aki szereti az olasz profitterolt, az ezt is imádni fogja.
Hozzávalók:
- kidolgozott képviselőfánk tészta
- pici só
- 1/2 l zsiradék
- porcukor, vaníliás cukor, vagy kakaós cukor a forgatáshoz
Ördögpirula elkészítése:
Elkészítjük először a képviselőfánk tésztáját, majd parányi sót adunk bele, ezzel is jól eldolgozzuk, majd letesszük pihenni egy órácskára.
Az idő letelte után a zsiradékot felhevítjük egy közepes lábasban (kb. 2 literes), majd diónyi masszát beleszaggatva ritkásan – elkezdjük sütni. Első oldalát fedő alatt, másik oldalát már gyorsabban szabadon.
A zsiradékot nem szabad túlhevíteni, mert akkor nem tud megnőni. Közepes hőmérsékletű legyen a zsiradék.
Ha a fánkocskák felpuffadtak, kicsit megrepedeztek, nagyjából háromszorosára fognak nőni, belül üregesek lesznek.
Sütés után szűrőlapáttal kiszedjük, papírtörlőre rakjuk, hogy a fölösleges zsiradék le tudjon csepegni róla, majd vaníliáscukorba, vagy kakaós cukorba hempergetjük, s úgy tálaljuk.
Alapanyaga ugyanaz, mint a profitterolé.