Az olajos kifli másfajta zsiradék helyett olajjal készült péksütemény. Lényegében alaprecept, hisz szinte bármivel tölthetjük.
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 2 dl olaj
- 2 dkg só
- 2 dkg cukor
- 2 vizes pohárnyi tej
- 5 dkg élesztő
- 1/4 kg zsiradék
- tetejére reszelt sajt
- 1 tojás a kenéshez
- tölteléknek amit szeretnénk
Olajos kifli elkészítése:
A lisztet egy tálba szitáljuk, beleszórjuk a sót, cukrot.
Egy deci langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt.
A liszthez hozzáadjuk az olajat, az élesztőt és a tejet, alaposan kidolgozzuk.
Nem fontos pihentetni, hozzáfoghatunk egyből a nyújtáshoz.
Kisodorjuk a tésztát, és 8 darabra vágjuk. Cipókat készítünk belőle.
A cipókat egyenként kerekre nyújtjuk, és nyolc cikkre vágjuk.
Talpához egy darab zsiradékot rakunk, és ekkor tesszük bele, ha tölteni is akarjuk. Mehet bele virsli, sajt, sonkadarabka, amit szeretnénk.
Felsodorjuk, hogy kifli formája legyen.
Sütőpapírral kibélelt alacsony tepsibe rakjuk, tetejét kicsit sózott tojással lekenjük, megszórjuk pici reszelt sajttal, és 180 fokra előmelegített sütőben, nagyjából 20 perc alatt megsütjük.