A nyírségi gombócleves egy rendkívül tartalmas tájjellegű étel, mely mai napig megállja a helyét bármelyik konyhaasztalon.
Hozzávalók:
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 4 evőkanál étolaj
- 60 dkg sertéscomb
- 1-2 teáskanál só- ízlés szerint
- 1 mokkáskanál bors
- 1 szál petrezselyemzöld apróra vágva
- 2 db átlagos sárgarépa
- 1 db átlagos petrezselyem gyökér
- 1 db közepes karalábé
- 30 dkg sampion gomba
- 15 dkg zöldborsó
- 3 dl tejszín
- fél citrom leve
- 4 kisebb krumpli
- 3 evőkanál liszt
- 1 tojás
- mokkáskanálnyi só
Nyírségi gombócleves elkészítése:
Először a vöröshagymát megtisztítjuk, apróra kockázzuk,és zsiradékon fehérre pároljuk.
Ekkor mehet bele a felkockázott hús, ezt is fehérre pirítjuk.
Hozzáadjuk a felkockázott, karikázott zöldségeket, megfűszerezzük, majd vízzel felöntjük, és forrástól számított legalább egy órát főzzük csendesen.
Míg fő elkészítjük a gombócokat.
A burgonyát megtisztítjuk, megmossuk, felkockázzuk, sós ízben megfőzzük, majd összetörjük, adunk hozzá egy darab tojást – akkor már csak langyos lehet a krumpli – a lisztet, és jó alaposan összedolgozzuk. Gombócokat formálunk belőle.
A gombát vékony szeletekre, vagy apróra vágjuk, és hozzáadjuk a leveshez a borsóval együtt.
Ha a zöldségek megpuhultak, akkor belefőzzük a gombócokat.
Mikor feljöttek a tetejére, pár percet főzzük, lehúzzuk a tűzről belekeverjük a tejszínt, és a petrezselymet, citromot csepegtetünk bele, egy pillanatig főzzük még, és el is készült a csodafinom leves.