A nudli egy rendkívül egyszerű krumplis tészta, melynek készítése időigényes, de minden pénzt megér. Ugyanebből a tésztából készül a gombóc is.
Hozzávalók:
- 1 kg főtt burgonya
- 20-25 dkg finomliszt
- 1 db tojás – elhagyható
- mokkáskanálnyi só
- 15 dkg zsemlemorzsa
- zsiradék a zsemlemorzsa pirításához
Nudli elkészítése:
A burgonyát megfőzzük héjában. Még melegen megtisztítjuk, majd megvárjuk, míg langyosra hűl.
Ekkor megtörjük.
Hozzáadunk sót, majd annyi lisztet, hogy sima tésztát kapjunk, mely már nem ragad. A burgonya semmiképp ne legyen meleg!
Ezután rúddá formáljuk, szeleteljük, majd kisodorjuk, centis-kétcentis darabokra vágjuk, és a lisztezett deszkán átsodorva nudlikat készítünk belőle.
Vizet sózzuk, felforraljuk, majd a forró vízben kifőzzük a nudlit. Ha feljött a víz felszínére, akkor el is készült, kiszedhető.
Leöblítjük, lecsepegtetjük, majd az addigra zsiradékon szép világosra pirított zsemlemorzsába forgatjuk.
Készíthetjük mákos nudliként is, ilyenkor zsemlemorzsát nem használunk, de akár köretnek is főzhetjük húsfélékhez.
Ez esetben kifőzés után kis olajjal összerázzuk.