Trendi ReceptekTrendi ReceptekTrendi Receptek
  • Levesek
  • Főételek
  • Diétás ételek
  • Sütemények
  • Olcsó ételek
  • Mit főzzek ma?
  • Karácsonyi receptek
Trendi ReceptekTrendi Receptek
Keresés
  • Mit főzzek ma?
  • Sütemények
  • Főételek
  • Levesek
  • Nagyi receptjei
  • Olcsó ételek
  • Karácsonyi receptek
Kövess minket
  • Cookie/süti politika
  • Kapcsolatfelvétel
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Impresszum
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Retro receptek

Nosztalgia krémes receptje

Zamat Zamat 2024.08.02.
Nosztalgia krémes sütemény, négylapos.

Hogy mióta létezik nosztalgia krémes nem tudom. És azt sem, hogy miért ez a neve.

Nagymamám magas kort ért meg, de sosem beszélt erről a süteményről, a sima, mezei krémes volt a kedvence egész életében, pedig majd száz évet élt meg.

Egy biztos – régen a krémes másképp készítették.

A vajas tésztát kinyújtották, két lapot készítettek belőle. Volt, hogy már ekkor felkockázták a felsőt.

Még nyersen megtöltötték a főzött krémmel, amit liszttel, vaníliával, tejjel, tojással készítettek, s hozzáadták még a tojások keményre vert habját is.

Volt, hogy a krémbe tej helyett tejszín került. A megtöltés után a felső lapot rárakták a tésztára, akár még meg is porcukrozták – s így sütötték meg.

A múlt század elejétől létezik a mostani krémes őse, amikor már a kész tésztát töltötték, a krémet pedig külön készítették, de szintén tojáshabbal lazítva.

Mindenesetre majd mindenki rajong valamelyik fajtájáért, hisz sok van belőle, és a sima krémest is sokféle módon lehet elkészíteni.

Az biztos, hogy a mostaniak jóval kevesebb cukrot tartalmaznak általában, mint akár az 50 évvel ezelőttiek.

Hozzávalók:

  • 1/2 kg leveles vajas tészta
  • 8 dl tej
  • 5 db tojás
  • 25 dkg cukor
  • 12 dkg liszt
  • 2 tasak bourbon vaníliás cukor
  • 6-8 dl tejszín

Elkészítése:

A tojásokat a cukorral és a liszttel, kicsi tejjel jól kikeverjük, a tej nagy részét felfőzzük, majd mikor már nagyon meleg, ,majdnem forr, akkor egy merőkanálnyit a kikevert masszához kavarunk óvatosan, majd lassan, folytonosan kevergetve a meleg tejet hozzáöntjük a masszához és készre főzzük, sűrűre.

Hagyjuk kihűlni.

Amikor már csak éppen langyos, olyan kézmeleg, akkor beleöntjük a tejszínt, és géppel kemény habbá verjük. Ezzel töltjük majd a tésztát.

A leveles tésztát 4 db-ra vágjuk, majd mindegyik darabot egyforma, nagyon vékony lappá nyújtjuk ki, és egy tepsi hátoldalán megsütjük pár perc alatt, forró sütőben, 200 fokon, mint minden zsíros tésztát.

Ha sülés közben felpuffad, akkor még melegen megnyomogatjuk egy papírtörlőn keresztül, hogy szép sima legyen.

Az első lapot lerakjuk, ráhalmozzuk a habos krém egyharmadát, jöhet rá a következő lap, kicsit, érzéssel megnyomjuk, jön a krém második harmada, azt megint a tésztalap fedi, majd az utolsó harmada krémnek, és lefedjük a negyedik tésztával.

Szépen, óvatosan lenyomjuk, majd porcukrozzuk a tetejét.

Hidegre tesszük néhány órára, addigra „összeérik”.

  • Megosztás a Facebookon
  • Küldés Messengerben
Címkékretro receptek

Kategóriák

  • Desszertek
  • Diétás ételek
  • Édes sütemények
  • Egytálételek
  • Főételek
  • Főzelék
  • Gyümölcslevesek
  • Húsételek
  • Húslevesek
  • húspótló
  • húsvét
  • karácsonyi
  • Köretek
  • Lángosok
  • Levesek
  • Nagyi receptjei
  • Olcsó ételek
  • Retro receptek
  • Sós sütemények
  • Sütemények
  • Sütés nélküli desszertek
  • Tartósítás
  • Uncategorized

Hasonló receptek

Búrkifli sütemények
Retro receptek

Régi búrkifli recept

Zamat Zamat 2024.08.02.
bukta
Retro receptekSütemények

Egyszerű szilvalekváros bukta

Zamat Zamat 2024.10.28.
lencsefőzelék
FőzelékRetro receptek

Lencsefőzelék recept

Zamat Zamat 2024.10.28.
indiáner fánk
Édes süteményekkarácsonyiNagyi receptjeiRetro receptekSütemények

Indiáner fánk, maga a csoda

Zamat Zamat 2025.01.09.
kakaós lekváros süti
Édes süteményekNagyi receptjeiOlcsó ételekRetro receptekSütemények

Pillekönnyű kakaós szelet

Zamat Zamat 2025.03.10.
tejszínhab
Nagyi receptjeiRetro receptek

Ha tökéletes tejszínhabot szeretnél

Zamat Zamat 2025.01.09.
marlenka
karácsonyiRetro receptekSütemények

Diós Marlenka egyszerűen

Zamat Zamat 2024.12.09.
nokedlis lecsó
EgytálételekFőételekNagyi receptjeiRetro receptek

Lecsós nokedli

Zamat Zamat 2025.02.04.
mustár
Olcsó ételekRetro receptek

Házi mustár recept

Zamat Zamat 2025.04.28.
Trendi ReceptekTrendi Receptek
© 2024 Minden jog fenntartva
  • Cookie/süti politika
  • Kapcsolatfelvétel
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Impresszum
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?

Not a member? Sign Up