A Non plus ultra egy kellemes, apró, habos-lekváros finomság. Amilyen kicsi, olyan tökéletes.
Hozzávalók:
- 40 dkg rétesliszt
- 20 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
- 1 mokkáskanál só
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 db tojássárgája
- 1-2 evőkanál tej
Habhoz:
- 3 db tojásfehérje
- 20 dkg cukor
Töltelékhez:
- Sárgabarack lekvár
Non plus ultra elkészítése:
A lisztet leszitáljuk, majd belemorzsoljuk a vajat, és minden hozzávalót összegyúrunk, majd az egészet a hűtőbe rakjuk, nagyjából fél órára.
Utána enyhén lisztes deszkán vékonyra, nagyjából 2-3 mm-esre kinyújtjuk, és apró pogácsaszaggatóval kiszúrjuk.
A sütőt előmelegítjük 170 fokra, és a tojásfehérjéből és a cukorból közepesen keményre vert habból mindegyikre egy mokkáskanálnyi habot rakunk eligazgatva. Lényeges, hogy a tetejét takarja.
Ezután sütőpapírral kibélelt tepsiben megsütjük, jó tíz perc alatt.
Ha a korongok már kihűltek, akkor sárgabarack lekvárral kettőt összeragasztunk.