A négy lapos sütemény krémes csokis finomság, elkészítése egyszerű, és hatalmas adag, hűtőben több napig eláll.
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 10 dkg vaj, vagy margarin
- 5 dkg zsír
- 1 dl tej
- 1 csomag szalakálé
- 10 dkg porcukor
- parányi só
- 1 egész tojás
- 2-3 nagy kanál tejföl, hogy jól gyúrható legyen
Krémhez:
- 1,5 liter tej
- 15 evőkanál cukor
- 3 csomag vaníliás cukor
- 8 evőkanál liszt
- 2 csomag kakaós pudingpor
- 2 nagy evőkanál jó minőségű kakaópor
- 10 dkg vaj
Négylapos sütemény elkészítése:
A szalakálét összekeverjük a deci tejjel.
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzámorzsoljuk a vajat, zsírt. Beleszórjuk a cukrot, sót, mehet bele a tojás is.
Most hozzáöntjük a szalakális tejet, és a tejföllel elkezdjük összedolgozni.
A lényeg, hogy jól gyúrható, viszonylag könnyen nyújtható tésztánk legyen.
A tésztát ezután 4 részre osztjuk, és lisztezett deszkán négy nagy tepsinyi lapot nyújtunk.
Sütőpapírt rakunk a tepsi hátuljára, és a kinyújtott tésztát arra helyezzük – de akár azon is nyújthatjuk, ha úgy könnyebb.
180 fokra előmelegített sütőben sütjük meg nagyjából 10 perc alatt, szép világosra.
Sütőpapírral együtt húzzuk le, a többi lapot ugyanígy sütjük, mindig új sütőpapírral.
Letesszük őket hűlni.
Addig elkészítjük a krémet.
A cukrot a vaníliával, és egy kis tejjel alaposan kikeverjük, majd hozzáadjuk a csokis pudingokat, az átszitált lisztet és kakaóport, tejjel alaposan kikavarjuk, hogy jó sima legyen, majd a már forró tejből kimerünk egy kanállal, hígítjuk és melegítjük vele, aztán hozzáöntjük – folytonos kevergetés mellett – sűrűre főzzük.
Ha elkészült, letesszük hűlni letakarva, hogy ne bőrösödjön.
Ha teljesen kihűlt, akkor hozzáadjuk a lágy vajat, és nagyon-nagyon alaposan kikavarjuk, habosítjuk.
A krémet három részre osztjuk, majd a lapokat megtöltjük vele.
Tetejét porcukorral leszórjuk, de akár olvasztott csokoládéval is leönthetjük, ha teljes csokis finomságot szeretnénk.