Laza, könnyű, finom ünnepi sütemény. Egyszerűségében a tökéletesség, és még az elkészítése sem egy ördöngősség.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg cukor
- 5 evőkanál méz
- 1,5 dl tej
- 1 tojás
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
Krémhez:
- 1,2 dl búzadara
- 1/2 liter tej
- 1 csomag vaníliás cukor
- 30 dkg vaj
- 30 dkg porcukor
Négy lapos törökmézes lepény elkészítése:
A cukrot és mézet egy tálba rakjuk. Hozzáadjuk a szódabikarbónát és a tojást is.
Ezt aztán gőz fölött, kevergetve habzásig főzzük.
Picit hűtünk rajta, de még melegen hozzákeverjük a lisztet is, amivel összegyúrjuk alaposan. A sima tésztát négy felé osztjuk.
Lisztezett deszkán nyújtás közben is lisztezve tepsi méretűre nyújtjuk ki, és sütőpapíron, tepsi hátulján gyorsan kisütjük – előmelegített sütőben, 180 fokon. Nem kell megbarnítani, pár perc az egész.
Hagyjuk kihűlni, majd elkészítjük a krémet a tésztához.
A tejet a vaníliával felrakjuk forrni, a búzadarát apránként belecsurgatva lényegében tejbedarát főzünk. Lerakjuk hűlni.
A vajat a porcukorral nagyon habosra keverjük, majd a kihűlt tejbedarához keverjük, és jól átdolgozzuk, hogy habos legyen.
A kisült, meghűlt tésztalapokat megtöltjük vele.
Utolsó lapot mikor ráraktuk, lazán lenyomjuk, majd hűvösre rakjuk – így másnapra átérik, átpuhul.
Porcukorral szórjuk le.