A habos almás krémes különlegesen finom gyümölcsös, krémes sütemény, mely igazából a töltelékektől lesz tökéletes.
Hozzávalók:
- 1 csomag leveles tészta
- 1,5 kg alma
- 3 evőkanál cukor
- 1-2 csomag vaníliás cukor
- 2 mokkáskanál őrölt fahéj
- 1 dl almalé – akár a reszelt almából
- 1 csomag vanília puding
- kb. 3 lapzselatin
Tetejére:
- 7,5 dl tej
- 2 vaníliás pudingpor
- 6 evőkanál cukor
- 5 dl 30 %-os habtejszín
- 1-2 evőkanál porcukor
- 1 habfixáló
Habos almás krémes elkészítése:
A leveles tésztát két közepes méretű tepsi nagyságúra nyújtjuk ki, majd egyenként kisütjük őket. A második lapot viszont előtte kockázzuk fel, így később könnyebb lesz a szeletelés.
Előmelegített sütőben 180 fokon, jó tíz perc alatt világosra sütjük.
Sütőpapírral együtt kihúzzuk a sütőből, és hagyjuk kihűlni.
Míg hűl, addig az almát megtisztítjuk, lereszeljük, nyomkodjunk ki belőle kb. egy dl almalevet, ezt letesszük külön, később dolgozunk vele.
A lereszelt almát cukorral, vaníliás cukorral és fahéjjal felfőzzük.
A pudingport az almalével feloldjuk, simára dolgozzuk, majd hozzáadjuk a fahéjas, felfőzött almához, és együtt sűrűre főzzük.
A zselatint szokott módon, arányban beáztatjuk, a lapokat kinyomkodjuk, és a még forró almába keverjük. Ezután az almás edényt lehúzzuk, és hagyjuk hűlni.
Ha már langyos, akkor az alsó tésztalapra simítjuk, majd hűtőbe rakjuk kb. egy órára.
Elkészítjük a krémet.
A tejet a pudingporral kikeverjük, hozzáadjuk a cukrot, felfőzzük. Majd ha kihűlt, akkor nagyon alaposan kikeverjük, habosítjuk, rákenjük a zselatinos almarétegre, elsimítjuk.
Míg felverjük a tejszínt, addig berakhatjuk a hűtőbe pihenni ismét.
A tejszínt egy kis cukorral felverjük, belekeverjük a habfixálót is, majd a krém tetején szépen elsimítjuk ezt is.
Végső feladat – egyenként ráhelyezzük a felkockázva kisütött leveles tésztalapokat.
Másnapra tökéletes lesz.