Nagymama rétes receptje híres volt a család és ismerősök körében. Sajnos ritkán sütött, de akkor aztán jókora adagot. Nincs értelme elaprózni, hisz néhány napig még a túrós is eltartható, és szinte senki sincs, aki nem szereti.
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 6 dl langyos víz
- 1 teáskanál só
- 2 evőkanál 10 százalékos ecet
- 15 dkg zsír
Húzás utánra:
- 1/2 kg olvasztott zsír
- 3 dl 20 %-os tejföl
- 2-3 db tojás,
- 1 kávéskanál cukor
Töltelék:
lehet túró, alma, más gyümölcs, lekvár, főzött dió, mák, de akár pirított káposzta is. Alá mindig szórjunk egy kis búzadarát, leheletnyit. Kedvünk szerint ízesítjük.
Nagymama rétes elkészítése:
A lisztet a sóval és a vízzel összedolgozzuk, hozzáadjuk az ecetet, s a végén a zsírt is, ezzel szép, sima tésztát készítünk. Nagyon alaposan dolgozunk, mintha fánkot készítenénk.
Letakarjuk, hagyjuk pihenni legalább félórát.
Előkészítjük a nyújtás helyét.
Az asztalra tiszta vászonterítőt rakunk, lelisztezzük, ezen fogjuk húzni a tésztát.
A zsírt felolvasztjuk, és kéz közelbe rakjuk.
A tésztát lisztezett felületre rakjuk, 5-6 darabra vágjuk. Egy-egy darabot egyenként húzzuk ki, felületét közben zsírozva.
Töltés előtt szintén meglocsoljuk zsírral.
Most jön rá a töltelék. Nem rákenni kell, hanem rámorzsolni. Lényegében megszórjuk vele. Nem kell félni, nem lesz kevés, mert fel lesz görgetve. A töltelék alá egy kis búzadara megy, éppen hogy megszórva.
Ha ezzel végeztünk, akkor a terítő alját megfogjuk, és mind jobban felemelve felsodorjuk a tésztát.
Előmelegített sütőben sütjük – rakhatunk a tepsibe sütőpapírt. Akár egyenesen, akár feltekerve.
Tetejét a tojás-tejföl-cukor keverékével megkenjük.
200 fokos sütőben sütjük, nagyjából félóra alatt elkészül.