Nagymama palacsinta receptje – ami a legjobb – akkor került elő, amikor a tyúkok jobban tojtak, nem kellett annyira takarékoskodni a tojással, de pocsékolás így sem volt.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 1 db tojás
- 2 tojás sárgája
- 6 dl tej
- 4 dl szódavíz – akkor még nem volt szénsavas ásványvíz
- 1 mokkáskanál só
- zsír, vagy étolaj a sütéshez
Nagymama palacsinta tésztájának elkészítése:
Tálban dolgozunk.
A liszthez hozzáadjuk a tojást, a két tojás sárgáját, pici sót, és annyi tejet, hogy jó nokedlitészta sűrűségű legyen kikeveréskor. Simára dolgozzuk.
Majd hozzáadjuk a maradék langyos tejet, s a végén a szódavizet.
Átkavarjuk.
Ha olajjal dolgozunk, akkor jó egy decinyit keverjünk bele.
Ha zsírral sütjük, az esetben egy tálkában olvasszunk fel jó 10 dekányit, s egy kanalat rakjunk bele, közel tesszük az edényét a palacsintasütőhöz, mikor sütünk, hogy melegen legyen.
Felhevítjük a palacsintasütőt, mikor már jó forró, kis olajjal, vagy zsírral meglocsoljuk, majd süthetjük az első palacsintánkat. Első oldal sütése picit hosszabb, a második már gyorsan történik.
Ha olajjal dolgozunk, további olajozásra nem igazán van szükség.
Zsírnál minden alkalommal pár cseppet aláöntünk.
Akár üresen, akár töltve tároljuk takarjuk le kihűlés után, hogy a szélei ne száradjanak ki.