Nagymama lángos receptje ma is népszerű, sokan készítik hasonlóan, hisz a lángos pihe-puha, és még másnap is finom.
Hozzávalók:
- 4 dkg élesztő
- 2,5 dl tej
- 1 mokkáskanál cukor
- 40 dkg tisztított, főtt burgonya
- 60 dkg liszt
- 1 teáskanál só
- 2-3 evőkanál olaj, vagy zsír – nem szív be sokat sütéskor
- 2 tojás – elhagyható, anélkül is összeáll
- zsiradék a sütéshez
Nagymama lángos elkészítése:
Az élesztőt langyos, picit cukrozott tejben felfuttatjuk.
A burgonyát megfőzzük, felkockázzuk, megfőzzük.
A krumplit összetörjük, majd tálba rakjuk. Megvárjuk, míg meghűl. – Ez fontos, másképp nyúlós lesz.
Ha már csak enyhén langyos, akkor hozzáadjuk a lisztet, a sót, a tojást (ha rakunk bele) az élesztőt, összegyúrjuk, majd mehet bele a zsiradék, és azzal kidolgozzuk.
Lerakjuk pihenni letakarva, és jó félórát hagyjuk kelni.
Nem feltétlenül kell szaggatni kerekre, ujjnyi vastagra nyújtás után akár nagyobb kockákra is vághatjuk.
Ha kerek lángost akarunk, akkor pohárral kiszaggatjuk, lisztezett felületre rakjuk, kicsit átkenjük olvasztott zsírral, vagy olajjal, és hagyjuk pihenni. A kimaradt tésztát összegyúrjuk, kinyújtjuk ismét, szaggatjuk.
Zsiradékot melegítünk serpenyőben, vagy nagyobb lábasban, s utána a lángosokat kisütjük.
Egy-egy megkelt tésztagombócot felvéve olajos kézzel kihúzogatva formáljuk, s utána szép pirosra sütjük. Egymásra szedjük.
Ha zsírosnak ítéljük, akkor közé rakjunk papírtörlőt.