Nagymama hatlapos tortája szalakális tésztából készül, főzhetünk bele csokoládés, de vaníliás krémet is. Sőt – tésztája ujjnyi vastagra nyújtva, és pogácsa szaggatóval kiszaggatva kiváló édes pogi.
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 1 csomag szalakálé
- 3 evőkanál porcukor
- parányi só
- 15 dkg zsír (olajjal is készíthető)
- 1 csomag vaj (10 dkg)
- 1-2 tojás
- 1-1,5 dl tej
Krémhez:
- 1 liter tej
- 2 tojás sárgája
- 16 evőkanál cukor
- 2 vaníliás cukor
- 2-3 evőkanál kakaópor
- 6 evőkanál liszt
- 10 dkg vaj, vagy margarin
Nagymama hatlapos tortája elkészítése:
Először is előmelegítjük a sütőt, 180-200 fokra, a legjobb, ha a tepsi hátlapján sütjük ki a tésztákat. Alá sütőpapírt rakunk.
A szalakálit összekeverjük egy pici tejjel.
A lisztet leszitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, a sót, belemorzsoljuk a zsírt, majd a vajat is. Összekeverjük a tojással, a szalakálival, és adunk hozzá tejet, a lényeg, hogy a tésztánk nyújtható legyen, de ne legyen ragacsos.
Az összegyúrt tésztát 6 egyenlő részre osztjuk, majd vékony, tepsi méretű lapokra nyújtjuk, s a sütőben pár perc alatt megsütjük. A lényeg, hogy szép világos legyen. Sütőpapírral együtt szedjük ki, és egyenes alapra helyezzük. Nem kell megijedni, megkeményedik.
Mindegyik tésztadarabbal így járunk el.
Mikor kisültek, megcsináljuk a krémet.
A tojások sárgáját 8 dkg cukorral kikeverünk, beleadjuk a lisztet, és jó alaposan átkavarjuk, hogy szép sima legyen. Ezután apránként hozzáadunk egy pohár tejet. Most hozzáadjuk az átszitált kakaóport is, és átdolgozzuk, hogy sima legyen.
A tejet felmelegítjük a cukorral, vaníliás cukorral. Mikor a cukor elolvadt, akkor lehúzzuk, majd a tojásos masszával simára keverjük.
Ekkor felrakjuk a tűzre, és folytonos keverés mellett addig főzzük, míg besűrűsödik. Ha már jó sűrű, akkor lehúzzuk, majd belekeverjük a vajat is, hogy egynemű legyen.
Letesszük hűlni.
Ha már csak langyos, akkor megtölthetjük vele a tésztát.
A krémet 5 részre osztjuk, és egyenként lekenjük őket, a tésztalapokat egymásra helyezve.
Utána egy tepsit, vagy sütőlapot helyezzünk rá, és kicsit nyomjuk meg az egészet, hogy egyenlősödjön.
Berakjuk a hűtőbe néhány órára, ez alatt szeletelhetővé válik.
Vaníliakrémmel is elkészíthető.