A hájas tészta különleges ízével, illatával az őszi-téli finomságok közül a legismertebb, s talán egyik legkedveltebb is. Igazi mesterei a nagyik voltak, disznóvágás idején készítették.
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 3 tojás
- 3 dl tejföl
- 1 púpos kávéskanál só
- 3 kanál 10 %-os ecet
- 3 dl langyos víz
- 60 dkg háj
- 3 evőkanál liszt
- 2 evőkanál 10 %-os ecet
Nagymama hájas tészta elkészítése:
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a tojásokat, a tejfölt, sót, a 3 kanál ecetet, vizet, s jó alaposan kidolgozzuk. 5 részre osztjuk. Letesszük hűvös helyre, letakarva pihenni.
Előkészítjük a hájat.
Leszedjük a hártyákat, régen kaparták ma már daráljuk.
A ledarált hájhoz hozzáadjuk a lisztet, ecetet, s ezt is jól kidolgozzuk.
A tésztát kinyújtjuk pár milliméter vastagra, megkenjük a háj negyedével, majd kereszbe jobbról is, balról is behajtjuk.
Ezután rákenünk megint a hájas liszt egyik negyedét, s most alulról, és felülről hajtjuk be a tésztát.
Letesszük pihenni egy-két órára hideg helyre, letekarva.
A műveletet – nyújtás, kenés-hajtás – ismételjük.
Lerakjuk ismét pihenni.
2 óra múlva lisztezett deszkára borítjuk, s kedvünk szerint méretre vágjuk, attól függ mit készítünk belőle. Krémes laptól kezdve töltött finomságokat.
A lényeg, hogy mindig tüzes élű késsel dolgozzunk, akkor lesz szép leveles a hájasunk.
Előmelegített sütőben sütjük 20 percig 200 fokon, utána levehetjük a hőfokot 180 fokra. Nem kell sötétre sütni.
Krémes lap gyorsabban elkészül.