Nagymama bögrés túró gombóc receptje könnyen elkészíthető kicsit még gyakorlatlan próbálkozóknak. Biztos, hogy összeáll, és biztos, hogy nem lesz kemény.
Hozzávalók:
- 2,5 dl-es bögre
- 1/2 kg tehéntúró
- 3/4 bögre búzadara
- 3 szép tojás
- 1 csipet só
- 1 púpos bögre zsemlemorzsa
- 2 evőkanál zsiradék
Nagymama bögrés túró gombóca elkészítése:
A morzsát a zsiradékon megpirítjuk folytonosan kevergetve, szép, világos, aranybarnára.
A túrót egy tálba összetörjük, hozzáadjuk a tojásokat, a pici sót, zsemlemorzsát, és rendesen kikavarjuk. Berakjuk a hűtőbe legalább egy félórára.
Vizet forralunk, rakunk bele egy csipetnyi sót, gombócokat formálunk vizes kézzel, és lassan, egyenként, kanállal a vízbe engedünk. Ne lobogjon a víz,csak csendesen főzzük.
Ha feljöttek a víz színére,akkor még egy-ké percig főzzk, majdszűrővel merjük őket Lecsöpögtetjük, majd a morzsába szedjük őket. Várunk egy-ét percet, s összerázogatjuk vele, majd tába szedjük.
Nem fontos gombócozni, lehetevőkanálla szaggatni is. A formája más lesz, a íze ugyanaz.
Ehetjük cukorral, vagy tejfölös cukorral.