Itt az ősz, és itt a alkalom nagymama birsalma lekvárja elkészültéhez. Tökéletes egy szelet kenyérhez, süteményekhez.
Hozzávalók:
- 1 kg tisztított birs
- 30-50 dkg cukor
- ekkora adagonként 1 kisebb citrom leve, vagy mokkáskanálnyi citromsó
- 0,5 l víz
Nagymama birsalma lekvárja elkészítése:
A birsalmákat alaposan, körömkefével lemossuk, hogy a bolyhok lemenjenek róla. Feldaraboljuk, esetleges hibás részeket kivágjuk. Minél közelebb vágunk a magházhoz, annál sűrűbb lesz a lekvárunk.
Rakjuk fel főni a fele vízzel, majd ha megfőtt, megpuhult, akkor összetörjük, vagy mixeljük.
Feltesszük főni a cukrot a másik fele vízzel, és a citrom levével. Ha felforrt, a cukor elolvadt, akkor mehet bele a birs massza. Összekeverjük, és főzzük még kb. negyedórát – kevergetve.
Patyolat tiszta üvegekbe merjük a lekvárt óvatosan, hogy az üveg ne pattanjon szét, az üveg egyik széle alá helyezzük egy kés élét laposan.
Lezárjuk az üvegeket tetővel, leszorítjuk, megfordítjuk fejjel lefelé pár percre.
Száraz dunsztba rakjuk, s úgy hagyjuk kihűlni.
Másnap-harmadnap mehet a kamrapolcra.