Trendi ReceptekTrendi ReceptekTrendi Receptek
  • Levesek
  • Főételek
  • Diétás ételek
  • Sütemények
  • Olcsó ételek
  • Mit főzzek ma?
  • Karácsonyi receptek
Trendi ReceptekTrendi Receptek
Keresés
  • Mit főzzek ma?
  • Sütemények
  • Főételek
  • Levesek
  • Nagyi receptjei
  • Olcsó ételek
  • Karácsonyi receptek
Kövess minket
  • Cookie/süti politika
  • Kapcsolatfelvétel
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Impresszum
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
karácsonyiNagyi receptjeiRetro receptekSütemények

Nagymama bejgli receptje

Zamat Zamat 2024.12.18.
bejgli

Bár a diós-mákos kalácsra esküdött, ünnepekre nagymama bejgli receptje ma is az irányadó, hisz a végeredmény egyszerűen tökéletes.

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 30 dkg vaj, vagy margarin
  • 10 dkg zsír
  • 1 evőkanál cukor
  • 3 dkg élesztő
  • 1 lapos teáskanál só
  • 1 kis pohár tejföl
  • kb. 1 dl tej
  • 1 tojássárga a tésztához
  • 1 tojás a kenéshez

Töltelékhez:

  • 50 dkg mák
  • 25 dkg cukor
  • 2,5 l tej
  • 50 dkg dió
  • 25 dkg cukor
  • 2,5 liter tej
  • mazsola ízlés szerint
  • reszelt citromhéj
  • méz ízlés szerint

Nagymama bejgli receptje elkészítése:

Először elkészítjük a tölteléket.

A mákot és diót ledaráljuk, hozzáadjuk ízlés szerint mazsolát, citromhéjat.
A cukrot a tejjel felforraljuk, és ráöntjük a mákra, vagy dióra. Összekavarjuk, majd letesszük hűlni.

A lisztet leszitáljuk, belemorzsoljuk az élesztőt, majd a hozzávalókkal összedolgozzuk.
Fontos, hogy ne ragadjon, de jól megdolgozható, felsodorható legyen.

Ha összegyúrtuk, akkor rakjuk kb. félórára hűtőbe, majd elosztjuk 6 fele, 3 diós, 3 mákos bejgli lesz belőle.

Nem lisztezett deszkán nyújtjuk ki kicsivel nagyobbra, mint gáztepsi méret.
Megtöltjük a már kihűlt töltelékkel,elsimítjuk rajta, megcsurgatjuk egy kis mézzel, apró kockára vágott birslekvárral is dúsíthatjuk, két oldalát benyomjuk, majd felsodorjuk. Egy éjszakára hidegre rakjuk – nem kell hűtőszekrény, a lakás leghidegebb pontja jó lesz.
Ha ez nem megy, akkor sincs nagy gond, egy-két órát pihentessük hűvös helyen.

Mielőtt pihenni rakjuk – lekenjük felvert tojás sárgájával.
Aztán néhány óra múlva, mikor a tojássárga már megszáradt – tojásfehérjével.

Sütés előtt beszórjuk néhány helyen teljesen az aljáig, majd 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük szép pirosra, nagyjából 1/2 óra alatt készül el.

  • Megosztás a Facebookon
  • Küldés Messengerben
Címkékkarácsonyiretro receptek

Kategóriák

  • Desszertek
  • Diétás ételek
  • Édes sütemények
  • Egytálételek
  • Főételek
  • Főzelék
  • Gyümölcslevesek
  • Húsételek
  • Húslevesek
  • húspótló
  • húsvét
  • karácsonyi
  • Köretek
  • Lángosok
  • Levesek
  • Nagyi receptjei
  • Olcsó ételek
  • Retro receptek
  • Sós sütemények
  • Sütemények
  • Sütés nélküli desszertek
  • Tartósítás
  • Uncategorized

Hasonló receptek

Édes süteményekNagyi receptjeiRetro receptekSütemények

Döbrögi batyuja

Zamat Zamat 2025.03.04.
habos krémes
Édes süteményekkarácsonyiNagyi receptjeiRetro receptekSütemények

Albán krémes – a habos-krémes csoda

Zamat Zamat 2025.01.28.
krémes csokis süti
Édes süteményekSütemények

Mária szelet

Zamat Zamat 2025.02.21.
kókuszcsók
DesszertekkarácsonyiNagyi receptjeiRetro receptek

Gyors, mikrós kókuszcsók

Zamat Zamat 2025.02.17.
linzer
Édes süteményekNagyi receptjei

Linzer recept, ahogy az én drága nagymamám készítette

Zamat Zamat 2024.10.12.
fasírt
húspótlóRetro receptek

Burgonyás kolbászos fasírt

Zamat Zamat 2025.04.26.
meggyes süti
Édes süteményekRetro receptekSütemények

Csupa meggy meggysarok

Zamat Zamat 2025.03.11.
tejpite
Édes süteményekNagyi receptjei

Tejpite recept

Zamat Zamat 2024.10.01.
mézes puszedli
Édes süteményekNagyi receptjeiRetro receptek

Azonnal pihe-puha mézes puszedli

Zamat Zamat 2024.10.05.
Trendi ReceptekTrendi Receptek
© 2024 Minden jog fenntartva
  • Cookie/süti politika
  • Kapcsolatfelvétel
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Impresszum
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?

Not a member? Sign Up