Bár a diós-mákos kalácsra esküdött, ünnepekre nagymama bejgli receptje ma is az irányadó, hisz a végeredmény egyszerűen tökéletes.
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 30 dkg vaj, vagy margarin
- 10 dkg zsír
- 1 evőkanál cukor
- 3 dkg élesztő
- 1 lapos teáskanál só
- 1 kis pohár tejföl
- kb. 1 dl tej
- 1 tojássárga a tésztához
- 1 tojás a kenéshez
Töltelékhez:
- 50 dkg mák
- 25 dkg cukor
- 2,5 l tej
- 50 dkg dió
- 25 dkg cukor
- 2,5 liter tej
- mazsola ízlés szerint
- reszelt citromhéj
- méz ízlés szerint
Nagymama bejgli receptje elkészítése:
Először elkészítjük a tölteléket.
A mákot és diót ledaráljuk, hozzáadjuk ízlés szerint mazsolát, citromhéjat.
A cukrot a tejjel felforraljuk, és ráöntjük a mákra, vagy dióra. Összekavarjuk, majd letesszük hűlni.
A lisztet leszitáljuk, belemorzsoljuk az élesztőt, majd a hozzávalókkal összedolgozzuk.
Fontos, hogy ne ragadjon, de jól megdolgozható, felsodorható legyen.
Ha összegyúrtuk, akkor rakjuk kb. félórára hűtőbe, majd elosztjuk 6 fele, 3 diós, 3 mákos bejgli lesz belőle.
Nem lisztezett deszkán nyújtjuk ki kicsivel nagyobbra, mint gáztepsi méret.
Megtöltjük a már kihűlt töltelékkel,elsimítjuk rajta, megcsurgatjuk egy kis mézzel, apró kockára vágott birslekvárral is dúsíthatjuk, két oldalát benyomjuk, majd felsodorjuk. Egy éjszakára hidegre rakjuk – nem kell hűtőszekrény, a lakás leghidegebb pontja jó lesz.
Ha ez nem megy, akkor sincs nagy gond, egy-két órát pihentessük hűvös helyen.
Mielőtt pihenni rakjuk – lekenjük felvert tojás sárgájával.
Aztán néhány óra múlva, mikor a tojássárga már megszáradt – tojásfehérjével.
Sütés előtt beszórjuk néhány helyen teljesen az aljáig, majd 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük szép pirosra, nagyjából 1/2 óra alatt készül el.