A muffin angolszász édes teasütemény. Hatalmas előnye, hogy gyorsan, könnyen elkészíthető, és ha valaki az alapreceptet ismeri – variációja kimeríthetetlen – ráadásul még fagyasztható is.
Hozzávalók:
- 20 dkg liszt
- 5 dkg cukor
- 1/2 csomag sütőpor
- 1,5 dl tej
- 5 dkg olvasztott vaj, vagy margarin
- 1 egész tojás
- parányi só
Muffin elkészítése:
Jó, ha van muffin tepsink, sokkal könnyebb a sütés.
A tészta készítésénél lényeges, hogy egy edényben először összekeverjük a folyékony hozzávalókat, külön a száraz alkotóelemeket, aztán ha ezzel megvagyunk – összeelegyítjük az egészet.
Az is lényeges, hogy a sütőformák alját kikenjük vajjal, majd rakjuk néhány percre a fagyasztóba – így az elkészült sütik könnyebben kivehetők lesznek, nincs szükség külön muffin papírra.
A lisztet elkeverjük a cukorral, pici sóval és a sütőporral, hogy utóbbi ne maradjon csomós.
Egy másik edényben összekavarjuk a tojást, az olvasztott vajat és a tejet.
Ekkor beleöntjük a lisztes keveréket, és határozott mozdulatokkal gyorsan átkeverjük egyenletes masszává.
Az elkészült tésztát kanállal adagoljuk a formákba, nagyjából kétharmadig, hogy legyen helye nőni.
Előmelegített sütőben 180 fokon nagyjából félórát sütjük.
Tűpróbával ellenőrizzük.
Ez egy alaprecept, amit aztán úgy variálunk, ahogy kedvünk tartja.
Adhatunk hozzá gyümölcsöt, lekvárt, kakaót, darabos csokit, müzlit, kókuszt, diót – amit csak szeretnénk.
Sőt sós muffint is süthetünk sós alapanyagokkal – természetesen az esetben az alapból kihagyjuk a cukrot.