A moszkvai sütemény rendkívül ütős kekszféle, nagyon tartalmas, és amilyen tartalmas, legalább annyira finom is. Néhány évtizede még nálunk is sokkal ismertebb volt.
Hozzávalók:
- 15 dkg vaj
- 30 dkg cukor
- 30 dkg mandula őrölve, vagy dió, szintén darálva
- 15 dkg apróra kockázott narancshéj
- 2 dl 30 %-os tejszín
- 2 evőkanál liszt
- rum a mártogatáshoz
- csokoládé az aljára
Moszkvai sütemény elkészítése:
Minden anyagot, kivétel a liszt összekeverjük, felrakjuk melegedni, felforraljuk, majd ha felforrt, akkor lehúzzuk a tűzről. Ekkor keverjük bele a lisztet.
Az anyagokat a liszt kivételével összekeverjük és felforraljuk.
A lángról levéve, belekeverjük a lisztet.
Egy sütőlemezt zsírral megkenünk, megszórjuk liszttel, majd kávéskanállal csomókat adagolunk a masszából.
Rakunk egy csomót, rumba mártjuk a kanalat, és lelapítjuk vele a masszát nagyjából köralakra.
170 fokos előmelegített sütőben keményedésig sütjük, a széle körben szép világosbarna lesz.
Ha kisült, akkor egy késsel vágjuk le a sütőlapról, és alját mártsuk mikróban olvasztott csokoládéba, melyet egy kanál olajjal kikevertünk a fénye miatt.
Talpával felfele hagyjuk megszilárdulni.