Aki szereti a pogácsát, a Molnár mama pogácsája receptet feltétlenül ki kell próbálnia. Nem csak mutatós, hanem igencsak ízletes is.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
10 dkg vaj
1 dl tej
3 dkg élesztő
2 teáskanál só
2 db tojás sárgája
2 evőkanál tejföl
10-15 dkg vaj a kenéshez
10 dkg reszelt sajt
tojás fehérje a kenéshez
Molnár mama pogácsája elkészítése:
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzámorzsoljuk a vajat, a sót.
A tejben feloldjuk az élesztőt, pár percre lerakjuk futni, majd a liszthez adjuk a tojással, és a tejföllel együtt.
Összeállítjuk, átgyúrjuk.
Lerakjuk pihenni nagyjából félórára.
Lisztezett deszkára borítjuk, majd 5 mm vastagra kisodorjuk, megkenjük olvasztott vajjal, picit sózzuk 10 deka reszelt sajtot is rászórjuk, aztán hajtogatjuk, mint a leveles tésztát.
Ezt aztán megismételjük még kétszer, de akkor már nem kell kenni, sem sajtot szórni rá. Egy-egy hajtogatás után negyedórát mindig pihentetjük.
Utoljára kinyújtjuk ujjnyi vastagra, lekenjük tojásfehérjével, megszórjuk a maradék sajttal, és kiszaggatjuk – mindig a pogácsa szaggatóhoz igazítva a tésztát, hogy ne legyen tésztamaradékunk.
Sütőpapírral kibélelt gáztepsiben sütjük 180 fokra előmelegített sütőben.
Nagyjából félóra alatt készül el. (Molnár Irma Anna)