A mohácsi meggyes rétes egy igen tartalmas harapni való, előnye hogy kész réteslapból is készíthetjük. Lehet persze több túróval, kevesebb búzadarával is készíteni.
Hozzávalók:
- 6 db réteslap
- 2 evőkanál zsiradék a kenéshez
- 2-3 db tojás
- 1/2 liter kefir
- 3 dl búzadara (nagyobb vizespohár)
- 20 dkg cukor
- 2 vaníliás cukor
- 1 csomag sütőpor
- 60 dkg tehéntúró
- 15 dkg cukor
- 1/2 kg magozott meggy
- 2 dl olaj
- 1 dl tejföl
- kenéshez 1 tojás
Mohácsi meggyes rétes elkészítése:
A búzadarát a kefirrel, sütőporral, pici sóval, étolajjal 20 dkg cukorral és búzadarával alaposan kikeverjük, majd lerakjuk 40 percre pihentetni. Takarjuk le.
Egy közepes tepsibe sütőpapírt rakunk, az alját kibéleljük réteslappal, lekenjük zsiradékkal.
Ráterítünk még egy réteg réteslapot.
Ráöntjük a fele búzadarás masszát, megszórjuk a meggy felével. Mehet rá a túró fele is morzsolva. A túrót a cukorral előtte összedolgozzuk.
Letakarjuk réteslappal, megkenjük zsiradékkal, még egy réteg réteslapot rakunk rá, majd a massza másik fele megy rá.
Meggyel, túróval megszórjuk, és letakarjuk réteslappal.
Ezt már nem zsiradékkal kenjük meg, bár ártani nem árt neki, kis tejfölös, felvert tojással megkenjük.
Előmelegített sütőbe rakjuk 180 fokra, és nagyjából háromnegyed óra alatt készre sütjük.