A mézes puszedli egy különleges, markáns ízű finomság, mely sokáig eltartható, viszont készítésekor is már fogyasztható.
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál fahéj
- 1 mokkáskanál szegfűszeg
- 20 dkg méz
- 20 dkg cukor
- 10 dkg vaj
- 1.2 dl tej
- csipetnyi só
- 3 db tojás sárgája
- 3 db tojásfehérje a mázhoz
- 15 dkg cukor
Mézes puszedli elkészítése:
Egy tálba szitáljuk a lisztet a szódabikarbónával, hozzáadjuk a fűszereket, a pici sót.
A mézet egy edényben felforrósítjuk, hogy folyóssá váljon.
Még melegen hozzáadjuk a cukrot és a vajat is, majd a tejjel, és a tojások sárgájával is alaposan kikeverjük.
Hozzáadjuk a lisztes keverékhez apránként, jól összedolgozzuk. Nem gond, ha ragacsos, olyannak kell lennie.
Berakjuk a hűtőbe néhány órára pihenni.
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
A tésztát lisztezett deszkára borítjuk.
Nagyjából diónyi adagokat tépünk le belőle, és kezünk között gömbölyítjük, majd sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.
Az előmelegített sütőben jó negyedóra alatt szép, világosra sütjük.
Míg sül a tészta, addig a tojások fehérjét a cukorral közepesen kemény habot verünk.
A kisült puszedlik harmadát egy tálban rázzuk össze a harmadnyi habbal úgy, hogy lényegében minden oldalukra jusson belőle.
Utána rakjuk le rácsra, vagy sütőpapírra száradni.
Ismételjük meg a műveletet mindegyik adag puszedlivel.
Száradni hagyjuk őket – ezt siettethetjük, ha visszarakjuk a sütőbe őket sütőpapíron enyhe hőfokon szikkadni. Mindenképp 100 fok alatt.