Ha igazi finomságra vágysz, akkor itt a lehetőség, hogy kipróbáld a mézes krémes kakaósan receptet. Elkészítése viszonylag egyszerű, mégis rendkívül finom. Fontos, hogy a hozzávalók konyhamelegek legyenek!
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 20 dkg porcukor
- 8 evőkanál felmelegített méz
- 2 db tojás
- 2 teáskanál szódabikarbóna
- 10 dkg vaj
- 4 evőkanál kakaópor
- 1 dl tej
Krémhez:
- 4 csomag tejszínes, vagy vaníliás pudingpor
- 1,2 l tej
- 8 evőkanál cukor
- 30 dkg vaj, vagy margarin
- 2-3 evőkanál méz
- 1-2 tábla olvasztott csokoládé a tetejére
Mézes krémes kakaósan elkészítése:
A lisztet, a porcukrot, szódabikarbónát és kakaóport összekeverjük, átszitáljuk egy tálba.
Hozzáadjuk a felmelegített mézet, aztán a tejet, olvasztott vajat, tojást, és összegyúrjuk az egészet. Közepes keménységű tésztánk lesz.
A tésztát 4 egyenlő részre vágjuk, lisztezett deszkán a tésztákat kinyújtjuk gáztepsi méretűre, majd tepsi hátulján, sütőpapírra téve 180 fokra előmelegített sütőben néhány perc alatt készre sütjük. Hagyjuk hűlni, majd ha már hideg, akkor a sütőpapírt eltávolítjuk.
A pudingport, cukrot, mézet átkeverjük, hozzáadunk egy kis tejet is. A többi tejet felrakjuk főni, majd ha már forró, kezd pillézni, akkor a kikevert pudingos masszát hozzáöntjük, és folytonos keverés mellett besűrítjük.
Lefedve lerakjuk hűlni.
Mikor meghűlt langyosra, a vajat belekeverjük, és habosra keverjük.
Ezután megtöltjük vele a lapokat. Nem kell megvárni, míg teljesen kihűl a krém.
A krémet három részre osztva mindegyik lapra szép mennyiséget kenünk. Legfelső lappal lefedjük, kicsit megnyomjuk, hogy egyenlősödjön a krém, aztán vagy porcukrozzuk a tetejét, vagy egy-két tábla étcsokoládét, vagy tortabevonót olvasztunk fel mikróban, esetleg gőzön, és a mézes tetejére kenjük.
A csokoládéba keverjünk táblánként egy kanál olajat is, így a felület szép fényes lesz.
Legalább egy éjszakára rakjuk hűvösre, hogy a lapok megpuhulhasson, utána pedig vízbe mártott késsel szeleteljük.
Készíthetjük úgy is, hogy a tetejét is krémmel kenjük le, s erre tészta morzsalékot szórunk. Ehhez egy lappal több tésztát sütünk, s azt törjük össze. Így a teteje izgalmasan ropogós lesz.