A mézes béles nagyon hasonló a mézes krémeshez, talán a legnagyobb különbség, hogy tetejét nem zárjuk le csokoládéval.
Hozzávalók:
- 3 db tojás
- 22 dkg cukor
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna
- 5 dkg vaj
- 1/2 dl tej
- 2-3 evőkanál méz
- 1/2 kg liszt
Krémhez:
- 30 dkg vaj, vagy margarin
- 25 dkg cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 7 evőkanál liszt
- 7 dl tej
- sárgabarack lekvár, vagy más savanykás lekvár
- porcukor a szóráshoz
Mézes béles elkészítése:
Egy edényben, gőz fölött mindent összefőzünk a liszt kivételével. 10 perc múlva vegyük le, s keverjük hozzá a lisztet. Ha ragad, akkor gyúrunk hozzá még lisztet.
4 cipót készítünk belőle, és sütőlapon, vagy nagy tepsi hátulján egyenként kinyújtva megsütjük őket.
Legjobb sütőpapírral lecsúsztatni, mert ahogy hűl, könnyen törik.
Míg húl, addig a cukrot, vajat jól kikeverjük.
A tej egy részét a liszttel kikeverjük, majd a többivel együtt felfőzzük, aztán ha kihűlt, akkor a vajas cukorhoz keverjük.
Egy tésztalapot megkenünk a krém felével, rárakjuk a második lapot, ezt kedvenc savanykás lekvárunkkal kenjük le, majd egy lapot ráhelyezünk, és megkenjük a krém másik felével.
Az utolsó lappal lefedjük.
Lazán lenyomkodjuk, hogy egyenlősödjön, majd minimum néhány órán át hűvös helyen pihentetjük, legjobb, ha egy egész éjszakára hűtőbe kerül.
Tálaláskor porcukorral leszórjuk.