A méteres sütemény egy klasszikus finomság. Nemcsak ízével, hanem megjelenésével is ünnepi. Nem csoda, ha rendszeresen megjelenik a vendégváró asztalokon.
Hozzávalók:
- 6 db tojás
- csipetnyi só
- 12 evőkanál kristálycukor
- 1 dl étolaj
- 1 dl langyos víz
- 12 evőkanál liszt
- 1 csomag sütőpor
- 2 evőkanál holland kakaópor
A krémhez:
- 8 evőkanálnyi porcukor
- 1/4 kg vaj, vagy margarin
- 1-2 evőkanálnyi rum, vagy aroma
- 1/2 liter tej
- 1 csomag puncsízű pudingpor
- étcsoki a tetejére
- kanálnyi étolaj
Méteres sütemény elkészítése:
A tojásokat sárgájára és fehérjére választjuk.
A tojásfehérjét pici sóval nagyon kemény habbá verjük.
A tojások sárgáját a cukorral kikeverjük, majd mehet bele az olaj és a víz is.
A végén beleadagoljuk lassan, óvatosa a lisztet és a sütőport szűrőn, vagy szitán átengedve.
Ha szép, egynemű, akkor a felvert tojásfehérjét hozzáforgatjuk.
Ekkor a masszát két, egyenlő részre osztjuk.
Egyik felébe mehet a kakaó.
Őzgerincformában sütjük ki. Egyik őzgerincben a fehér tésztát, másikban pedig a kakaósat – egyszerre. Ki kell vajazni a formákat előtte.
Sütőket előmelegítjük, és 170 fokon, nagyjából fél óra alatt megsütjük őket. Ekkor ha kinyitjuk a sütőajtót, s kezünket a tészta tetejére helyezzük már nem lötyög, tartása van. De tűpróbával is ellenőrizhetjük, hogy megsült-e.
Míg hűl, elkészítjük a krémet.
A porcukrot és a vajat, a rummal, vagy rumaromával jó habosra keverjük.
Elkészítjük a pudingot a receptleírás szerint. Mikor nagyjából meghűlt, de már hidegebb a kezünknél – hozzákeverjük a cukros vajat.
A két őzgerincformában kisült tésztát jó ujjnyira szeleteljük, majd egy fehér-egy kakaós váltakozással összeragasztjuk a pudingporos krémmel.
A csokoládét felolvasztjuk, pici olajat keverünk hozzá azért, hogy gyönyörű fénye legyen, s bevonjuk vele az egészet.
Készíthetünk hozzá vaníliás krémet is, akkor egyik ragasztásnál puncsos, másiknál vaníliás krémet használunk.
Töltés után hűtőbe rakjuk, s hagyjuk kicsit dermedni, hogy tartása legyen.
Nem egyenesen, hanem ferdén szeleteljük úgy, hogy nagyjából 3-4 összeragasztott piskótaszeletet átvágjunk. Így lesz mutatós.