A mese almás egy nagyon régi süteményféle, már nagymamáink is készítették. Sokan sütik manapság is, legfeljebb neve feledésbe ment.
Hozzávalók:
- 1/2 kg liszt
- 15 dkg zsír, vagy 20 dkg vaj, vagy margarin
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet só
- 20 dkg cukor
- 1-2 tojás mérettől függően
- 2 dl tejföl
- 1 kg alma
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 marék mazsola
- 1-2 teáskanál fahéj
- 1-2 evőkanál cukor esetleg
- 1 tojás a kenéshez
Mese almás elkészítése:
A lisztet a sütőporral, a sóval, cukorral, tojással és a zsiradékkal összegyúrjuk, hozzáadjuk a tejfelt is. Mikor már a tészta összeállt és szép sima, kétfelé választjuk.
Egy közepes tepsibe nyomkodjuk a felét.
Az almát megtisztítjuk, nagylyukú reszelővel lereszeljük, nagyjából kinyomkodjuk, majd összekeverjük vaníliás cukorral, mazsolával, és a tésztára szórjuk egyenletesen.
Megszórjuk fahéjjal, és ha szükséges, akkor egy kis cukorral is.
A tészta másik felét tepsi méretűre kinyújtjuk, befedjük az almát vele. A tészta széleit végignyomkodjuk, tetejét felvert tojással lekenjük rendesen, majd hagyjuk pár percig pihenni, hogy a tojás szikkadjon.
Addig a sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A tojással lekent tésztát villával megszurkáljuk, majd a sütőbe rakjuk.
Nagyjából félóra alatt készül el, porcukrozva, de anélkül is mesésen finom.