A másnap is ropogós sajtos rúd nem csak álom, mi is elkészíthetjük, és hogy ropogós is maradjon, pusztán a tárolására kell odafigyelnünk.
Hozzávalók:
- 1/2 kg liszt
- 20 dkg trappista sajt
- 12,5 dkg ementáli, vagy füstölt sajt
- 2 púposabb evőkanál tejföl
- 2 szép tojás
- 1 teáskanál só
- 25 dkg sertészsír
Másnap is ropogós sajtos rúd elkészítése:
A lisztet kimérjük, átszitáljuk belemorzsoljuk a zsírt, majd mehet bele a tejföl, só. Sajtokat lereszeljük, a trappistát a lisztes keverékhez hozzáadjuk, és egy méretes tojást is.
Az egészet összegyúrjuk.
Lerakjuk pihenni legalább egy órát jó, ha lehűtve, de nem fagyasztva tároljuk.
Lisztezett deszkára rakjuk, és kinyújtjuk közel centi magasra.
A maradék tojást egy csipetnyi sóval felverjük, és lekenjük vele a tésztát.
A sajtot rászórjuk lazán, tenyérrel óvatosan kicsit rálapítjuk, majd derelyevágóval, vagy késsel olyan „vastagra” vágjuk, mint a magassága.
Sütőpapírral bélelt lapos tepsiben, vagy sütőlapra sorjázzuk, s előmelegített sütőben 180 fokon addig sütjük, míg szép színe nem lesz.
Kihűlés után zárható dobozban tároljuk.