A Mária szelet mézes sütemény, krémes is – úgyhogy aki édes szájú, annak esélyesen nagy-nagy kedvére válik.
Hozzávalók:
- 10 dkg vaj, vagy margarin
- 2 tojás
- 1 nagy evőkanál méz
- 20 dkg porcukor
- 2,5 evőkanál kakaópor
- 1 teáskanál sütőpor, vagy szódabikarbóna
- 40 dkg liszt
Krémhez:
- 8 dl tej
- 7 evőkanál liszt
- 25 dkg vaj, vagy margarin
- 20 dkg porcukor
- 2-3 vaníliás cukor
- 1-2 evőkanál kakaópor
Tetejére:
- 1 tábla étcsokoládé, vagy tortabevonó
- 2 evőkanál étolaj
Mária szelet elkészítése:
A liszt kivételével a süteményhez valókat összekeverjük, majd gőz fölött felfőzzük. Ha felfőtt, akkor hozzákeverjük a lisztet is, és összedolgozzuk.
Három egyenlő részre osztjuk, és egy közepes tepsi hátulján, sütőpapíron kisütjük őket. Lisztezett deszkán nyújtjuk ki, és 180 fokra előmelegített sütőben, nagyjából 10 perc alatt elkészülnek. Ha barnulni kezd a széle, akkor elkészült, ki kell venni.
Míg hűlnek, addig elkészítjük a krémet. Persze előre is elkészíthetjük, akkor a tészta hűlésével már meg is tölthetjük.
A liszttel simára kavarjuk a tejet, aztán felfőzzük, sűrű krémet készítünk belőle.
A cukrot a vajjal, vagy margarinnal, és a vaníliás cukorral jó habosra kikeverjük, majd ha a főtt krém már meghűlt, akkor mindkettőt összekeverjük, majd két felé választjuk.
Egyik marad sárgán, másikhoz hozzáadjuk a kakaót, és alaposan összedolgozzuk vele.
Ha a tésztalapok már hidegek, akkor egy tálcára rakjuk az elsőt, megkenjük vaníliás krémmel, rárakjuk a következő lapot, jöhet a kakaós krém, majd lefedjük tésztalappal. Kicsit megnyomjuk a tetejét.
A csokoládét egy tálkába rakjuk összetörve, majd gőz fölött (vagy mikróban) felmelegítjük, felolvasztjuk. A végén 2 kanál olajat keverünk bele, ettől szép fényes lesz.
A tészta tetejére öntjük, elsimítjuk, majd hagyjuk megdermedni.
Egy éjszakára legalább nem árt hűvösebb helyre tenni, másnap aztán szeletelhetjük.
Ha igazán szép eredményt akarunk, akkor a megtöltött tésztát rakjuk hűtőbe egy napra, aztán ha kivettük, és a lapok átpuhultak, akkor kenjük le csokoládéval.