Trendi ReceptekTrendi ReceptekTrendi Receptek
  • Levesek
  • Főételek
  • Diétás ételek
  • Sütemények
  • Olcsó ételek
  • Mit főzzek ma?
  • Karácsonyi receptek
Trendi ReceptekTrendi Receptek
Keresés
  • Mit főzzek ma?
  • Sütemények
  • Főételek
  • Levesek
  • Nagyi receptjei
  • Olcsó ételek
  • Karácsonyi receptek
Kövess minket
  • Cookie/süti politika
  • Kapcsolatfelvétel
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Impresszum
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
HúsételekOlcsó ételekRetro receptek

Marhatőgy pörkölt – tőgyepörkölt

Zamat Zamat 2024.08.02.
marhatőgy pörkölt - tőgypörkölt

Fura, még hallani is. Marhatőgy pörkölt – tőgyepörkölt. Manapság, amikor a tőgyét csak kifejezetten állateledelként árusítják – hihetetlen, hogy egykor a leggazdagabbak, és a legszegényebbek eledele volt.

Contents
A marhatőgy pörkölt – tőgyepörkölt hozzávalói –Elkészítésének módja a következő volt –

A leggazdagabbak azért ették, mert különlegesség volt- ők vadasnak, a szegényebbek pörköltként ették. Rengetegen rajongtak érte – zsírosabb volt az átlag hústól.

Manapság csak állateledel boltokban árulják – esetleg maszek vágásnál lehet hozzájutni. Úgyhogy ezt a receptet esélyesen nem fogják sokan elkészíteni.

Egykor a marhatőgyet főzve, pontosabban abálva a piacokon bódékból árulták, még a múlt század hatvanas éveiben is lehetett kapni. Sok piacozó ebből falatozott napközben. Olcsó volt, tápláló, finom. Jó fűszeresen készítették – mára elfelejtődött.

A marhatőgy pörkölt – tőgyepörkölt hozzávalói –

Abáláshoz –

  • 1 tőgye
  • só – kilónként 2 dkg
  • 2-3 nagy hagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 3-4 babérlevél
  • 10 szem szemesbors

Főzéshez –

  • 3-4 nagy hagyma
  • zsír 3-4 kanállal
  • fűszerpaprika – lehet kicsit csípős is – 2 evőkanállal
  • pici törött bors
  • néhány gerezd fokhagyma
  • 2 zöldpaprika
  • 1-2 kisebb paradicsom
  • mehet bele egy kisebb cső csípőspaprika is
  • és persze só, ha kell még hozzá – esélyesen kell, de már kevesebb, mint a kilónkénti 2 dkg.

köretnek –

  • burgonya sósan főzve

Elkészítésének módja a következő volt –

A tőgyét megtisztogatták, lemosták, majd vastag szeletekre vágták és ugyanúgy, mint a pacalt, hagymával, sóval, fokhagymával, babérlevéllel, szemesborssal megabálták. Lényegében puhára főzték, már ehetőre.

Mikor aztán megfőtt, akkor vágódeszkán egyenlő kockára vágták. Megtisztították a hagymát, apróra vágták, zsiradékot hevítve a hagymát megpirították. űFelpaprikázták, fűszerezték, belerakták a fokhagymát is összetörve, gyorsan belement a felkockázott tőgye is. Átkavarták, s még egyszer átfőzték, átsütötték.

A végén megkóstolták, ha kellett még utána sózták, borsozták, tettek hozzá csípőspaprikát is, és sósan főzött krumplival ették.

Ha volt marhapörkölt, és sikerült hozzá szerezni tőgyét, akkor azt abálás után a marha alaphoz hozzádobták, és együtt összefőzték.

Ezt a receptet manapság már csak hallomásból ismerjük – a tőgy állateledelként kerül a kereskedelembe.

Bár roma ételként tartják számon, egykor bizony sokan fogyasztották – a háború utáni időszakban lényegében népeledel volt, és sokáig igazi hódolói voltak – akik már sajnos mára nincsenek velünk…

Egykor ki is rántották a tőgyét. Előtte megabálták darabokra, szeletekre vágva ugyanúgy fűszerezve, mint a leírtaknál – aztán pedig jött a panír, és zsírban kisütötték.

  • Megosztás a Facebookon
  • Küldés Messengerben
Címkékretro receptek

Kategóriák

  • Desszertek
  • Diétás ételek
  • Édes sütemények
  • Egytálételek
  • Főételek
  • Főzelék
  • Gyümölcslevesek
  • Húsételek
  • Húslevesek
  • húspótló
  • húsvét
  • karácsonyi
  • Köretek
  • Lángosok
  • Levesek
  • Nagyi receptjei
  • Olcsó ételek
  • Retro receptek
  • Sós sütemények
  • Sütemények
  • Sütés nélküli desszertek
  • Tartósítás
  • Uncategorized

Hasonló receptek

Nagyi receptjeiRetro receptekSütemények

Bögrés linzer egyszerűen

Zamat Zamat 2024.11.10.
madártej szelet
Retro receptekSütemények

Madártej szelet karácsonyra

Zamat Zamat 2024.11.18.
Húsételek

Lyoni sertés szelet, ha változatosságra vágysz

Zamat Zamat 2025.01.02.
kocsonya
EgytálételekHúsételekHúslevesekkarácsonyiRetro receptek

Klasszikus kocsonya, ahogy a régiek készítették

Zamat Zamat 2024.11.25.
bableves
LevesekNagyi receptjeiOlcsó ételekRetro receptek

Zöldséges bableves

Zamat Zamat 2025.04.03.
paradicsomleves
LevesekOlcsó ételekRetro receptek

Egyszerű paradicsomleves

Zamat Zamat 2024.09.16.
vesevelő
Nagyi receptjeiRetro receptek

Vesevelő tojással, vagy anélkül

Zamat Zamat 2024.11.18.
bukta
Édes süteményekNagyi receptjeiOlcsó ételekRetro receptekSütemények

Foszlós bukta – ahogy a nagykönyvben meg van írva

Zamat Zamat 2025.03.24.
lasagne
EgytálételekFőételekHúsételek

Húsimádó, szaftos lasagne

Zamat Zamat 2024.11.28.
Trendi ReceptekTrendi Receptek
© 2024 Minden jog fenntartva
  • Cookie/süti politika
  • Kapcsolatfelvétel
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Impresszum
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?

Not a member? Sign Up