Fura, még hallani is. Marhatőgy pörkölt – tőgyepörkölt. Manapság, amikor a tőgyét csak kifejezetten állateledelként árusítják – hihetetlen, hogy egykor a leggazdagabbak, és a legszegényebbek eledele volt.
A leggazdagabbak azért ették, mert különlegesség volt- ők vadasnak, a szegényebbek pörköltként ették. Rengetegen rajongtak érte – zsírosabb volt az átlag hústól.
Manapság csak állateledel boltokban árulják – esetleg maszek vágásnál lehet hozzájutni. Úgyhogy ezt a receptet esélyesen nem fogják sokan elkészíteni.
Egykor a marhatőgyet főzve, pontosabban abálva a piacokon bódékból árulták, még a múlt század hatvanas éveiben is lehetett kapni. Sok piacozó ebből falatozott napközben. Olcsó volt, tápláló, finom. Jó fűszeresen készítették – mára elfelejtődött.
A marhatőgy pörkölt – tőgyepörkölt hozzávalói –
Abáláshoz –
- 1 tőgye
- só – kilónként 2 dkg
- 2-3 nagy hagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 3-4 babérlevél
- 10 szem szemesbors
Főzéshez –
- 3-4 nagy hagyma
- zsír 3-4 kanállal
- fűszerpaprika – lehet kicsit csípős is – 2 evőkanállal
- pici törött bors
- néhány gerezd fokhagyma
- 2 zöldpaprika
- 1-2 kisebb paradicsom
- mehet bele egy kisebb cső csípőspaprika is
- és persze só, ha kell még hozzá – esélyesen kell, de már kevesebb, mint a kilónkénti 2 dkg.
köretnek –
- burgonya sósan főzve
Elkészítésének módja a következő volt –
A tőgyét megtisztogatták, lemosták, majd vastag szeletekre vágták és ugyanúgy, mint a pacalt, hagymával, sóval, fokhagymával, babérlevéllel, szemesborssal megabálták. Lényegében puhára főzték, már ehetőre.
Mikor aztán megfőtt, akkor vágódeszkán egyenlő kockára vágták. Megtisztították a hagymát, apróra vágták, zsiradékot hevítve a hagymát megpirították. űFelpaprikázták, fűszerezték, belerakták a fokhagymát is összetörve, gyorsan belement a felkockázott tőgye is. Átkavarták, s még egyszer átfőzték, átsütötték.
A végén megkóstolták, ha kellett még utána sózták, borsozták, tettek hozzá csípőspaprikát is, és sósan főzött krumplival ették.
Ha volt marhapörkölt, és sikerült hozzá szerezni tőgyét, akkor azt abálás után a marha alaphoz hozzádobták, és együtt összefőzték.
Ezt a receptet manapság már csak hallomásból ismerjük – a tőgy állateledelként kerül a kereskedelembe.
Bár roma ételként tartják számon, egykor bizony sokan fogyasztották – a háború utáni időszakban lényegében népeledel volt, és sokáig igazi hódolói voltak – akik már sajnos mára nincsenek velünk…
Egykor ki is rántották a tőgyét. Előtte megabálták darabokra, szeletekre vágva ugyanúgy fűszerezve, mint a leírtaknál – aztán pedig jött a panír, és zsírban kisütötték.