A marhapörkölt a pörköltök pörköltje. Rendkívül ízletes, s amennyire ízletes, legalább annyira laktató is. Nokedlivel egyszerűen csodálatos.
Hozzávalók:
- 1 kg marhalábszár
- 1 kg marhacomb
- 2 evőkanál zsiradék
- 60 dkg vöröshagyma
- 3,5 dkg só
- 2 evőkanál fűszerpaprika
- 2,5-3 dl vörösbor
- 1-2 db zöldpaprika
- 1 kisebb paradicsom
Marhapörkölt elkészítése:
A vöröshagymát megtisztítjuk, felkockázzuk.
A hagymát az olajon megpirítjuk fehéredésig. Pirulás után akár egy kis vizet is hozzáadhatunk, és azzal együtt párolhatjuk kb. félórát, de enélkül is szét fog főni, hisz a marhát sokáig főzzük. Majd lepirítjuk.
Közben 2 centis kockákra – nagyjából – felvágjuk a marhát.
A lepirított hagymára rádobjuk a marhát, átkavarjuk, kívülről szép fehérek legyenek majd egyenletesen.
Ekkor hozzáadjuk a zöldpaprikát – akár félbevágva, akár apróra, átkavarjuk, lefedjük, és fedő alatt pároljuk legalább másfél órát. Időnként mozgassuk meg az edényt fülénél fogva hirtelen egyik, vagy másik irányba, ez pótolja a kavargatást. Ha szükséges, akár meg is kavarhatjuk óvatosan.
Csak akkor adjunk hozzá vizet, ha mindenképpen szükséges, úgy lesz igazán finom.
Ha letelik a jó másfél óra, akkor hozzáadunk másfél dl vörösbort, beledobjuk az apróra vágott paradicsomot, és főzzük még legalább másfél-két órát.
A végén szórjuk rá a fűszerpaprikát, ráöntjük a bort, és még negyed-félórát főzzük vele.