A húsos gombóc kiváló maradékmentő – húsokat, sonkát, akár felvágottat is apróra vágva, vagy darálva a megszokott krumplis tésztába tölthetünk.
Laktató, ízletes fogást varázsolhatunk.
Hozzávalók:
- 1/2 kg burgonya tisztítva
- ugyanannyi liszt
- 1 db tojás
- 1 teáskanál só
- 30 dkg hús maradékból
- bors, kedvenc fűszerek
- 2 db vöröshagyma
- 2-3 evőkanál zsír
- néhány szál petrezselyem zöld
- 1 kis pohár tejföl
Maradékmentő húsos gombóc elkészítése:
A krumplit sós vízben megfőzzük, még melegen összetörjük, majd ha kihűlt, akkor a tojással és a liszttel összegyúrjuk. Ha túl kemény, nyugodtan adjunk a krumpli lehűlt levéből egy kicsit, hogy lazuljon a tészta.
Ha a tészta összeállt, akkor lisztezett deszkán kinyújtjuk, négyszögekre vágjuk.
A maradék húst hagymás zsírba dobjuk apróra összevagdosva, de meg is darálhatjuk. Összekeverjük kedvenc fűszereinkkel, aztán megtöltjük vele a gombócokat, azokat összefogjuk, összenyomjuk, majd forró -szokott módon – kifőzzük.
Egy kis zsíron apróra vágott hagymát pirítunk, megforgatjuk benne a kifőtt gombócokat, majd leöntjük őket tejföllel, s úgy fogyasztjuk.