A mandula szelet mutatós, és rendkívül ízletes sütemény. A kakaós piskóta a mandulás krémmel, csokoládéval a tetején különleges összhang.
Hozzávalók:
- 6 db tojás
- 25 dkg cukor
- 25 dkg vaj
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1/2 l tej
- 1 teáskanál sütőpor
- 30 dkg liszt
- 1 evőkanál kakaópor
- 1/2 üveg mandula aroma
Krémhez:
- 1/2 liter tej
- 5 evőkanál liszt
- 1/4 kg vaj, vagy margarin
- 1/4 kg porcukor
- 1/2 üveg mandula aroma
Tetejére:
- 10 dkg étcsokoládé
- 1 evőkanál olaj
Mandula szelet elkészítése:
A tojásokat szétválasztjuk, majd a sárgáját, a tésztához való vajat, cukrot, és a sütőport nagyon alaposan kikeverjük.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük, a kikevert masszához adjuk, majd apránként belekeverjük az átszitált lisztet is.
A masszát három részre osztjuk, három tálkába töltjük.
Egyikbe marad simán tojásosan, a másikba belekeverjük a kakaót, a harmadikba pedig mandula aromát adunk.
180 fokra előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben mindegyiket megsütjük. Sütés után kivesszük, sütőpapírt lehúzzuk, majd hagyjuk kihűlni.
Addig elkészítjük a krémet.
A liszthez apránként hozzáadjuk a tejet, folytonos kavarás mellett – majd felfőzzük – közben állandóan kevergetjük. Mikor már jó sűrű, lehúzzuk.
Míg hűl kikeverjük a vajat a porcukorral, majd mikor a főzött krémünk már meghűlt, akkor a vajas krémet hozzákeverjük, jól kihabosítjuk.
Kétfelé osztjuk a krémet, fele simán marad, másik felébe belekeverjük a maradék aromát.
Ezután egy tálcára rakjuk a sárga tésztalapot, erre mandulás, zöld krémet kenünk. Letakarjuk a kakaós lappal, fehér krémmel átkenjük, majd az egészet lezárjuk a zöld, mandulás lappal.
A csokoládét összetörjük, gőz fölött, vagy mikróban felolvasztjuk, hozzáadjuk a kanálnyi olajat, átkavarjuk, majd rásimítjuk a csokoládét.
Néhány órára hűtőbe rakjuk, majd forró vízbe mártott késsel szeleteljük.