A mákos krémes vaníliásan piskóta alapon vastag máktöltelék lekvárral, vaníliakrémmel, rajta csokoládéval. Étcsokoládés tortadarával megszórva az igazi.
Hozzávalók:
- 2-3 tojás
- 2-3 evőkanál cukor
- 2-3 evőkanál liszt
Mákos töltelékhez:
- 1/4 kg darált mák
- 3-4 dkg búzadara
- 1/2 csomag sütőpor
- 1 db tojás
- 10 dkg cukor
- 1/2 citrom reszelt héja
- 5 dkg vaj
- 1,2 dl tej
- esetleg rá kedvenc lekvárunk
Vanília krémhez:
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 3 dl tej
- 12 dkg cukor (por)
- 1 vaníliás cukor
Tetejére:
- reszelt csokoládé, vagy
- étcsokoládés tortadara
Mákos krémes vaníliásan – elkészítése:
A mákos töltelék hozzávalóit összekeverjük jó alaposan, majd sütőpapírral bélelt 20×30-as tepsibe simítjuk.
Ezután elkészítjük a piskótát.
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéhez hozzáadjuk a fele cukrot, kemény habbá verjük vele.
A tojások sárgáját a maradék cukorral nagyon-nagyon habosra keverjük, majd a két masszát óvatosan összeforgatjuk.
Ezután a lisztet átszitálva lassan hozzákeverjük forgatva, majd a sütőpapírral kibélelt tepsiben lévő mákra kenjük óvatosan, 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 15 perc alatt készre sütjük.
Ha megsült kivesszük, porcukrozott tálcára fordítjuk, vagy másik sütőpapírra borítjuk. Lehúzzuk róla a papírt, és hűlni hagyjuk.
Közben elkészítjük a tölteléket.
A pudingot a cukorral és a tejjel készre főzzük, majd lerakjuk hűlni. Ha már lényegében hideg, akkor a vajat hozzákeverjük, és jó alaposan habosra dolgozzuk. Ezután a kihűlt tésztára kenjük.
Tetejét megszórjuk reszelt ét, vagy tejcsokival, de még finomabb, a pudingréteg előtt kedvenc lekvárunkkal is lekenjük, majd erre simítjuk a pudingporos krémet.
🍴 Kövess minket a Facebookon!
Nézd meg a legújabb, házias recepteket, amiket mindenki imád! 😍