A mákos guba a karácsony várás velejárója, már nagyon-nagyon régen készítik az ünnepekre, eleinte még kifli helyett egyfajta kalácsból.
Hozzávalók:
- 6-8 db sótlan, lehetőleg vajas kifli
- 1/2 liter tej
- 2 vaníliás cukor
- 3-4 tojásnak a sárgája
- 20 dkg darált mák
- 10-15 dkg cukor
Öntethez:
- 3 tojás sárgája
- 4 evőkanál cukor
- 2 evőkanál liszt
- 1/2 liter tej
- 1-2 vaníliás cukor
Mákos guba elkészítése:
A tojások sárgáját kikeverjük a vaníliás cukorral, a cukorral, majd hozzáadjuk a tejhez, és felforrósítjuk, de nem forraljuk fel, nehogy kicsapódjon.
A mákot és a cukrot összekeverjük.
Kikenünk egy tűzálló tálat, az alsó rétegbe felkarikázott kiflit sorjázunk, majd meglocsoljuk az összefőzött tejjel-tojással.
Megszórjuk mákkal, majd megy rá megint kifli, s így sorjázzuk addig, míg minden el nem fogyott.
180 fokra előmelegített sütőben sütjük nagyjából félórát.
Legtöbben vanília sodóval szeretik.
Ehhez a tojások sárgáját a cukorral, vaníliával nagyon habosra keverjük, majd hozzáadjuk fokozatosan a lisztet is, először kevés tejet, majd a többit is.
Gőz fölött sűrűbbre főzzük – ezzel öntjük le a gubát.