A makói rántott szelet annyiban különbözik az általánosan ismerttől, hogy húsát fűszerezzük, s bundájába hagymát rejtünk, melytől rendkívül zamatossá válik.
Készíthetjük nem csak hús szeletből, hanem bármilyen rántásra váró húsféléből is.
Hozzávalók:
- 1 kg rántani való hús ( sertéskaraj, comb, csirkecomb, csirkemell, stb)
- 2-3 db vöröshagyma
- 3 db tojás
- 15 dkg liszt
- 15 dkg zsemlemorzsa
- 1,5 dl száraz fehérbor
- 1-2 kiskanál mustár
- 1,5 dkg só
- 1 teáskanál őrölt bors
- zsiradék a sütéshez
Makói rántott szelet fűszeresen elkészítése:
A húst előkészítjük, ha szeletelni való, akkor szeleteljük, és óvatosan kiklopfoljuk, csak éppen hogy.
A vöröshagymát megtisztítjuk, lereszeljük kis fokú reszelőn.
A tojást felütjük, picit sózzuk, a hagymát a tojásba belekeverjük.
A húsokat először egy tálba rakjuk, és a száraz fehér borral leöntjük.
Ezután fél óra alatt egy-két alkalommal átforgatjuk.
Kiszedjük, papírtörlőre rakjuk hogy lecsepegjen.
Ezután a mustárt a sóval és a borssal összekeverjük, majd átdörzsöljük vele a húst.
Ezután egyből panírozzuk:
liszt, hagymás tojás, zsemlemorzsa sorrendben.
Bő zsiradékban sütjük első oldalát fedő alatt,másik oldalát fedő nélkül – majd papírtörlőre szedjük.