A máklepény egy mákos kavart tészta, melyet úgy variálhatunk, ahogy fantáziánk engedi. Szórhatunk bele gyümölcsöt, lekvárra, vagy pudinggal dúsíthatjuk…
Hozzávalók:
- 4 tojás
- 32 dkg cukor
- 3-3,5 dl tej
- 25 dkg őrölt mák
- 25 dkg finomliszt
- 1 citrom héja reszelve
- 1 sütőpor
Máklepény elkészítése:
A tojásokat kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk nagyjából a tej felét, azzal is jól elkeverjük, majd mehet bele a sütőporos liszt – lehetőleg szitálva -, a mák darálva, s még a maradék tej is – nagyon alaposan kikeverjük az egészet.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, egy tepsit pedig kibélelünk sütőpapírral, majd ha már jó sima, és habos a tészta, akkor belesimítjuk az egészet.
Ekkor szórjuk meg kedvünk szerinti dolgokkal, vagy kanállal lekvárhalmokat rakunk le egyenletesen, esetleg pudingot ugyanígy.
Gyümölccsel kitűnő.
Berakjuk a sütőbe, és 30-40 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.