A magyaros zöldborsóleves talán a legismertebb borsóleves az összes között. Előnye, hogy ételízesítő, és hús nélkül is tökéletes összhangot alkot.
Hozzávalók:
- 1/2 kg zöldborsó
- 2 db sárgarépa
- 2 db fehérrépa
- 1 darabka zeller
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- 1 evőkanál étolaj, vagy zsír
- néhány szál petrezselyem zöld
- 1 teáskanál só
- késhegynyi őrölt bors
- 1-2 db tojás
- 3-4 evőkanál liszt (galuskának)
- csipet só
Magyaros zöldborsóleves elkészítése:
Egy fazékban felhevítjük a zsiradékot, majd hozzáadjuk a karikára vágott sárgarépát, petrezselymet, a borsót, a kockára vágott zellert, majd sózzuk, borsozzuk.
Fedő alatt pároljuk.
Ha már majdnem jó, akkor megszórjuk a fűszerpaprikára, felöntjük vízzel, és szépen, lassan, nyugodtan puhára főzzük.
Közben a tojásokkal pici sóval és a liszttel nokedlit, galuskát készítünk, és ha már megfőtt a leves, akkor beleszaggatjuk.
Ekkor már csak pár percet főzzük – megkóstoljuk, ha szükséges utána ízesítjük – s már el is készült.
Tetejére apróra vágott petrezselyem zöldet szórhatunk.