A máglyarakás egy olcsó sütemény, hisz a maradék, száraz zsemlét fölhasználhatjuk hozzá. Egy kis almával, lekvárral együtt maga a csoda.
Hozzávalók:
- 6 db nagyobb alma
- 1 kávéskanálnyi őrölt fahéj
- 15dkg margarin
- 7-8 db száraz zsemle mérettől függően
- 8 dl tej
- 4 db tojás
- 5 kanál porcukor
- 1 vaníliás cukor
- 4 evőkanálnyi sárgabaracklekvár
Máglyarakás elkészítése:
Az almákat megmossuk, megtisztítjuk, felszeleteljük, és fahéjjal együtt megpároljuk pici olajon, vagy margarinon.
A szikkadt zsemléket nagyjából centi vastagra szeleteljük talpán állva.
Egy magas tepsit előveszünk, az aljában eloszlatjuk a zsemleszeleteket egyenletesen.
A tojásoknak a sárgáját a margarinnal, a vaníliáscukorral, és fele cukorral kikeverjük, a tejet felforraljuk, és a tojásos margarinos keverékre öntjük. Összekeverjük, és ezt az elegyet borítjuk a tepsiben lévő zsemlékre. Ha nem jut mindegyikre, akkor átforgatjuk őket.
Előveszünk egy kisebb, 30 centis tepsit, kikenjük, megszórjuk zsemlemorzsával is.
Most az átázott zsemlék felét belerakjuk az aljába. Nem gond, ha szétmegy kicsit, elsimítjuk benne, majd a megpárolt almát egyenletesen elosztlatjuk rajta.
Ezután az áztatott zsemlék másik felét rárakjuk, elsimítjuk.
A sárgabarack lekvárt egy fél vizespohárnyi vízzel összekeverjük, és a zsemlék tetejét megkenjük nagyobbik részével – de nagyjából harmadát elrakjuk a habhoz.
Előmelegített sütőben 180 fokon készítjük, kb. félóra alatt lesz meg.
Míg tésztánk fő felverjük a tojásfehérjéket kemény habbá, mikor már keményedik, hozzáadjuk a cukor másik felét, és a maradék lekvárt is.
Mikor elkészült a tészta és kivesszük a sütőből, akkor ezt a habot elsimítjuk rajta, aztán 160 fokon még 15 percig sütjük.
Ha letelt az idő, akkor a sütőt elzárjuk, az ajtaját kinyitjuk, de a tésztát még ne vegyük ki negyedórát – ilyenkor is szikkad még a hab.
Még melegen kockázzuk.